Dienstapotheken: hoe verder?

De dienstapotheken verkeren in zwaar weer. Zorgverzekeraars Nederland (ZN) en de Stichting Dienstapotheken Nederland (SDN) hebben een nieuw financieringsmodel bedacht: non-concurrentiële financiering op basis van een begroting. Biedt dit plan voldoende soelaas om de toegankelijkheid en het voortbestaan van de farmaceutische spoedzorg te waarborgen?

Aangezien de continuïteit van de farmaceutische spoedzorg in gevaar kwam, hebben SDN en ZN vorig jaar een plan bedacht dat nu wordt uitgerold. Carolijn Huizinga, apotheker en voorzitter van SDN: ‘De oplossing is dat dienstapotheken voortaan op basis van een eigen begroting in een non-concurrentiële setting worden gefinancierd. Op dezelfde wijze dus zoals huisartsenposten worden betaald. In overleg met de dominante zorgverzekeraar plus één andere zorgverzekeraar wordt op basis van de begroting een tarief berekend per receptregel dat alle overige zorgverzekeraars daarna zullen volgen. Dat maakt regionaal maatwerk mogelijk. De zorgverzekeraars betalen in deze constructie een kostendekkend tarief. Dat kan per dienstapotheek verschillen.’

Download het volledige artikel hier:

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *