Community Abonneren
×

Wereldburger Said Hamed over zorg voor mensen uit andere culturen

De zorg voor asielzoekers is niet anders, de communicatie wel, vertelt huisarts Said Hamed.

Huisarts Said Hamed slaat graag een brug tussen de gezondheidzorg en nieuwkomers in Nederland. Hij is directeur van Huisartsen Zorggroep Babylon, die zorg levert aan asielzoekers. “Schrik niet, houd je niet afzijdig, want vandaag zit deze man of vrouw in het asielzoekerscentrum, maar morgen in jouw spreekkamer.”

Said Hamed en zijn vrouw Vian Al Zaher, die ook huisarts is, zijn afkomstig uit Syrië en Irak. Na veel omzwervingen, ze woonden onder andere in Rusland, arriveerden ze in 2000 in Nederland. Het echtpaar heeft veel meegemaakt, ze verbleven in opvangcentra met hun ernstig zieke dochtertje. Hamed mocht de eerste jaren niet werken in het medische circuit, wat hij als een kwelling ervoer. Hij deed vrijwilligerswerk als tolk. Het is allemaal goed gekomen. De dochter is intussen twintig en, in de woorden van haar vader, een pittige tante. En Hamed en zijn vrouw hebben twee normpraktijken: De Schaapskamp in Bemmel en De Zwaluw in Elst. Beide huisartsenpraktijken zijn onderdeel van de Babylonholding, ook asielzoekerszorg, medische advisering en cosmetische geneeskunde vallen onder de moedermaatschappij.

Multicultureel

Nadat Hamed zijn BIG-registratie gehaald had, specialiseerde hij zich tot huisarts. Als huisarts in het asielzoekerscentrum in Wageningen en als medisch adviseur voor de centrale staf van het Gezondheidscentrum voor Asielzoekers (GC A) bedacht Hamed dat hij de doelgroep méér zou kunnen bieden, gezien zijn achtergrond en brede kennis van talen en culturen. Hij zag dat veel collega-huisartsen door een overvolle praktijk niet nóg meer zorg op zich konden nemen. En wat hem ook niet ontging, was de huiver bij sommige huisartsen voor asielzoekers als patiënt.
Zo ontstond Huisartsen Zorggroep Babylon, die gespecialiseerd is in zorgverlening aan organisaties waar multiculturaliteit speelt. GC A heeft de zorggroep gecontracteerd voor het leveren van huisartsenzorg aan asielzoekers. De huisartsen van de zorggroep werken ook als regie/telefoon-arts mee aan de Praktijklijn GC A.

Hoe geeft u vorm aan de zorg voor asielzoekers? Wat is er anders? “Steeds weer het woord ‘anders’! Alleen de communicatie is anders. Maar met bijvoorbeeld dove patiënten is dat ook zo. Je hoeft echt niet plotseling tropenarts te worden.”

Auteur: Els van Thiel