Consult huisarts van vijftien minuten in Afferden

Consulten van Hans Peter Jung, huisarts in Afferden, duren vijftien in plaats van tien minuten. Zo kan hij ‘het goede gesprek’ voeren.

PREMIUM Consult huisarts van vijftien minuten in Afferden
Meer tijd voor de patiënt nemen leidt tot minder belasting voor de huisartspraktijk. Dat klinkt tegenstrijdig, maar Hans Peter Jung, huisarts in Afferden, heeft bewezen dat het zo werkt. Hoe kwam hij hiertoe? Het is een zeer persoonlijk verhaal: na de dood van zijn dochtertje kwam Jung tot het besef dat hij zich nog uitsluitend moest bezighouden met dingen die hem energie geven, ook in het werk.Dat werk in de huisartspraktijk was in de loop der jaren steeds drukker geworden. En Jung had gemerkt dat dan maar weer een nieuwe collega aannemen niet had geholpen om die druk te verminderen. Dus koos hij voor een radicale wending: praktijkverkleining en consulten van vijftien minuten om tijd te hebben voor gesprekken op basis van het gedachtegoed van positieve gezondheid. Zorgverzekeraar VGZ geloofde in zijn idee en bood hem ruimte voor een ander financieringsmodel – een vast bedrag per patiënt per jaar in plaats van vergoeding per verrichting – om de nieuwe aanpak mogelijk te maken, via een innovatiegerichte beleidsregel van de Nederlandse Zorgautoriteit.
Verder lezen? U kunt dan hier inloggen om het gehele artikel te lezen.