Event Abonneren
×

De overheid produceert daklozen. De oplossing? Verbind het medische en sociale domein

Daklozen en thuislozen: hun problematiek wordt eerder onderkend als het medische en het sociale domein met elkaar verbonden zijn, zegt straatdokter Igor van Laere.

Dak- en thuislozen: de rol van straatdokters

Dakloze- en thuisloze mensen: hun problematiek wordt eerder onderkend als het medische en het sociale domein met elkaar verbonden zijn, zegt straatdokter Igor van Laere.

De overheid en professionals moeten meer aandacht hebben voor de aard en omvang van de sociaal-medische problematiek van dak- en thuislozen, stelt Igor van Laere. “Als straatdokters denken wij na over de vragen: welke problemen hebben dak- en thuislozen, welke zorg hebben zij nodig, hoe regelen we dat en wat kost dat? Dat politiek gezien de focus op die laatste vraag ligt, is het failliet van onze samenleving. Ik kan als sociaal geneeskundige in een wijk of gemeente goedkoper preventieve hulp bieden aan dak- en thuislozen dan een verpleegkundige of een psychiater, maar geen gemeente zal mij inhuren, met het argument dat ik te duur ben. Dat is krom.”

Op zoek naar verbinding
Van Laere is samen met enkele huisartsen en sociaal geneeskundigen uit de grote steden oprichter van de Nederlandse Straatdokters Groep . “We deden dit omdat wij er als straatdokters alleen voor stonden”, zegt hij, “we wilden samenhang creëren en onderzoek doen. Dak- en thuislozen hebben of krijgen medische problemen, maar daar kun je niets mee zonder ook hun sociale diagnosen te stellen. We zagen een epidemie aan dak- en thuislozen en onverzekerden ontstaan. Met daarbij het probleem dat op het moment van dakloos worden meteen de uitkering en de zorgverzekering worden stopgezet. Dat traumatiseert mensen. De overheid zou in staat moeten zijn om dat probleem op te lossen, om te zorgen dat acuut een briefadres wordt geregeld en een uitkering en zorgverzekering worden gehandhaafd.”

Financiering
Het leidde tot een rapport dat in 2018 door de Straatdokters Groep werd aangeboden aan staatssecretaris Paul Blokhuis: Op weg naar toegankelijke en goede sociaal-medische zorg voor dak- en thuislozen in Nederland. Een rapport met vier bouwstenen voor adequate zorg voor dak- en thuislozen. De eerste is: regel de financiering van de straatdokter. “Samen met de verpleegkundige”, voegt Van Laere toe.

Daklozen
De tweede bouwsteen voor toegankelijke en goede sociaal-medische zorg voor dak- en thuislozenis een casemanager die zicht heeft op alle facetten van het behandelplan, die weet wat de doelen zijn en bij wie hij moet zijn om die voor elkaar te krijgen. De derde bouwsteen is inzet van ervaringsdeskundigen en de vierde is de aanwezigheid van de straatdokterspraktijk en een ziekenboeg op locatie, waar de straatdokter en de verpleegkundige de dak- en thuislozen ontmoeten en beoordelen, en registreren in het HIS.

Auteur: Frank van Wijck