Community Abonneren
×

Eerste lijn: kans met jeugdzorg

Dat de jeugdzorg wordt overgeheveld naar de gemeenten ziet Bianca den Outer, bestuurssecretaris van de LVG, als dé kans voor gezondheidscentra.

Bianca den Outer, bestuurssecretaris van de LVG, kent de beleidstaal van gemeente-ambtenaren, maar weet ook wat er bij zorgverleners omgaat. Dat komt goed uit nu de overheveling van de jeugdzorg naar de gemeenten gestalte krijgt. Deze eerste grote transitie van de drie in het sociaal domein ziet ze als dé kans voor gezondheidscentra.

In een paar zinnen schetst Bianca den Outer deze hervorming. ‘De jeugdzorg wordt overgeheveld naar de gemeenten. Op jaarbasis krijgen zij verkeerde doorverwijzingen te stoppen en de toenemende kosten een halt toe te roepen. Maar veel is nog onzeker. Zorgprofessionals maken zich zorgen over de grote beleidsvrijheid die gemeenten hebben in het vormgeven van het aanbod aan jeugdhulp en de toegang tot dit aanbod.