Community Abonneren
×

Facilitair bedrijf als antwoord

Pieter van Wijk, medisch directeur van coöperatie Cohesie, schrijft zelf de maatregelen om de toenemende taken in de huisartsenpraktijk aan te kunnen.

De taken groeien in de huisartsenpraktijk. ‘Maar je kunt niet van bovenaf stapelen, zonder onderop iets weg te nemen,’ stelt Pieter van Wijk, medisch directeur van coöperatie Cohesie. Het document ‘Toekomstvisie Huisartsenzorg 2022’ van NHG en LHV geeft geen aanwijzingen voor maatregelen om de toenemende taken aan te kunnen. Daarom beschrijft Cohesie ze zelf.

Volgens Van Wijk treedt eenzelfde fenomeen op als eind jaren 90. ‘Toen beschikten we over de NHG­-standaar­den maar niet over de randvoorwaar­den om ze te implementeren. De druk die dat gaf op de huisartspraktijken leverde een tegenbeweging en we kregen praktijkondersteuning en huisartsenposten. Nu is er de stapeling van extra taken door verschuiving van zorg vanuit instellingen naar de eerste lijn en door vergrijzing.