Community Abonneren
×

De Vasman leert huisartsen steriliseren

Huisarts Jurriën Wind, alias de Vasman: Sinds een jaar of dertien steriliseer ik mannen in mijn eigen praktijk en op verzoek op locatie in andere praktijken.

Dat er meer substitutie plaatsvindt en ook moet plaatsvinden van de tweede naar de eerste lijn is duidelijk. Rapporten worden erover volgeschreven, adviezen volgen elkaar in hoog tempo op. Je kunt het thema ook heel praktisch en laagdrempelig aanvliegen, zoals huisarts Jurriën Wind, alias de Vasman, al jarenlang doet. ‘Sinds een jaar of dertien steriliseer ik mannen in mijn eigen praktijk en op verzoek op locatie in andere praktijken. Begin november heb ik mijn tweehonderdste patiënt in mijn eigen praktijk gesteriliseerd. Goedkoop én succesvol.’

Jurriën Wind is sinds 2000 huisarts in de groepspraktijk Wijk & Aalburg in Noord­-Brabant. Waar komt zijn fascinatie voor vasectomie ­vandaar de Vasman vandaan? ‘Ik heb de ambitie gehad om uroloog te worden. Tijdens mijn ziekenhuisstage urologie, tussen 1993 en 1995, heb ik geleerd om mannen te steriliseren. Ik vond en vind urologie een boeiend vakgebied, overzichtelijk en tegelijkertijd ook breder dan veel mensen op het eerste gezicht denken. Bovendien een gebied waar nog wat te lachen valt, zeker als het om mannenpraat gaat.’