Community Abonneren
×

Zelfmanagement in de praktijk

Werken met een individueel zorgplan is voor zorgverleners in de praktijk lastig, blijkt uit de praktijk. Vilans en IQ Healthcare op het gebied van zelfmanagementondersteuning bij diabetespatiënten.

Werken met een individueel zorgplan is voor zorgverleners in de praktijk lastig. Dat blijkt uit een project van zorggroep Synchroon in samenwerking met Vilans en IQ Healthcare op het gebied van zelfmanagementondersteuning bij diabetespatiënten.

Werken met een individueel zorgplan is voor veel praktijken in de eerste lijn nieuw. Synchroon, de organisatie van samenwerkende huisartsen in de regio Oss-Uden-Veghel, wilde zelfmanagement meer gaan ontwikkelen. Hedi ter Braak, manager bij Synchroon: ‘Het belang van zelfmanagement wordt in zorgstandaarden onderstreept. Ook in het gesprek met de zorgverzekeraar komt het vaak ter sprake. De zorgverzekeraar wil dat wij bij 70% van de diabetespatiënten met een individueel zorgplan gaan werken. We wilden eerst in een pilot ervaring opdoen met een individueel zorgplan. Hoe geef je dat plan vorm? Wat werkt wel en wat niet? En ook: leidt het werken met de methodiek van een individueel zorgplan daadwerkelijk tot meer zelfmanagement bij patiënten?’ De projectleiding was in handen van Vilans.