Community Abonneren
×

Alles over de proeftuinen populatiemanagement op het Kennisplein Chronische Zorg

Op Kennisplein Chronische Zorg, een initiatief van Vilans, is veel informatie te vinden over (wat we bedoelen met) populatiemanagement en proeftuinen.

Wat is populatiemanagement nu precies? En waar houden de negen proeftuinen ‘Betere zorg met minder kosten’ zich mee bezig? Op het Kennisplein Chronische Zorg vind je nu alle informatie over dit thema.

Proeftuinen

De zorgkosten stijgen momenteel explosief. Een van de oorzaken hiervan is dat zorgverleners vaak beloond worden per handeling, en niet op het resultaat. Om dit te veranderen zijn er in Nederland verschillende pilots en proeftuinen ingericht, waarin nieuwe zorgconcepten worden uitgeprobeerd. Minister Schippers van VWS heeft negen regio’s benoemd tot proeftuinen ‘Betere zorg met minder kosten’. Deze negen proeftuinen experimenteren met populatiemanagement. Het RIVM voert hiervan de landelijke monitor uit.

Populatiemanagement

Niet iedereen verstaat hetzelfde onder het begrip ‘populatiemanagement’. Meestal wordt bedoeld dat de organisatie van zorg en welzijn gericht is op de vragen en behoeften van een specifieke groep mensen: een populatie. Bijvoorbeeld alle mensen die ingeschreven staan bij dezelfde huisarts. Of alle mensen in een wijk of regio. Met management wordt bedoeld dat zorgprofessionals vragen en behoeften binnen een populatie kennen en daar proactief op inspelen.

Kennisplein Chronische Zorg

Wil je weten waar de negen proeftuinen ‘Betere zorg met minder kosten’ mee bezig zijn? Kijk dan bij het nieuwe thema ‘Proeftuinen Populatiemanagement’ op het online Kennisplein Chronische Zorg. De beschrijvingen van de proeftuinen zijn gebaseerd op het rapport ‘Landelijke Monitor Populatiemanagement – Deel 1’ van het RIVM.

Wil je de proeftuinen blijven volgen? En op de hoogte gehouden worden van nieuwe informatie op het kennisplein? Meld je dan aan voor de gratis Nieuwsflits, het tweewekelijkse e-zine van het Kennisplein Chronische Zorg.