Community Abonneren
×

Hoogleraar Jan Walburg: positieve psychologie helpt om mentaal fit te blijven

‘Eerste lijn, ontwikkel instrumenten om basis-ggz goed uit te voeren’, zegt hoogleraar positieve psychologie Jan Walburg.

Hoogleraar Jan Warburg

We kunnen er bewust voor zorgen dat we ook mentaal fit blijven, zegt Jan Walburg, hoogleraar positieve psychologie. Hij vindt het belangrijk dat de eerste lijn eigen instrumenten ontwikkelt om de basis-ggz uit te voeren.

We gaan naar de sportschool en eten verstandig om lichamelijk gezond te blijven. Hoe we psychisch in vorm blijven, is nauwelijks een thema. Dat verbaast Jan Walburg, voormalig bestuursvoorzitter van het Trimbos-instituut en sinds kort bijzonder hoogleraar positieve psychologie aan de Universiteit Twente.

‘Het huidige onderscheid tussen lichaam en geest is onzinnig. De mentale conditie bepaalt de fysieke gesteldheid, en andersom ook. Mensen besteden te weinig aandacht aan hun mentale gezondheid. Dat is gek, omdat we in de top van chronische ziekten een verschuiving van lichamelijke naar geestelijke ziekten zien. Depressie staat op nummer een, gevolgd door angst. Mensen staan onder een onvoorstelbare druk, op hun werk bijvoorbeeld door het werktempo, de reorganisaties of het nieuwe werken. Klachten op het werk zijn vaak angst en depressie. Er zijn al bedrijven met programma’s gericht op het versterken van de veerkracht van werknemers. De menselijke geest kan heel wat hebben, maar op een gegeven moment houdt het op.’

Steeds meer mensen kampen met psychosociale problemen. ‘Het is dus geen luxe maar noodzaak dat er meer aandacht is voor de mentale gezondheid.’