Community Abonneren
×

Geert-Jan van Holten: dankzij spoedkoffer huisartsen ook overdag goed uitgerust

Geert-Jan van Holten vertelt over zijn zelf ontwikkelde spoedkoffer voor huisartsen die overdag calamiteiten treffen.

Huisartsenpost HOV heeft spoedkoffers aangeschaft die huisartsen via een leaseconstructie kunnen gebruiken. Zo zijn zij ook overdag goed uitgerust om in een levensbedreigende situatie adequaat te kunnen reageren. Het is een initiatief van huisarts Geert-Jan van Holten.

Het is huisarts Geert-Jan van Holten altijd bijgebleven. ‘Na een wintersportvakantie waren we op weg naar huis. Mijn dochtertje moest plassen en bij een Zwitsers wegrestaurant stopte ik. Daar lag een jonge man op de grond. Een vrouw, toevallig een anesthesist in opleiding, probeerde hem te reanimeren. Iedereen reed gewoon door, het had iets surrealistisch. Ik sprong uit de auto, had niets bij me, nog geen stethoscoop. We hebben hem kunnen defibrilleren en de man heeft het overleefd. Sindsdien heb ik altijd een klein tasje met spullen in de auto liggen.’

Twee jaar geleden volgde Van Holten een regionale nascholing over spoedzorg. Het viel hem toen op dat huisartsen tijdens hun ANW-diensten beter voorbereid zijn op een levensbedreigende situatie dan overdag. ‘De spoedzorg door huisartsen is de afgelopen jaren in snel tempo geprofessionaliseerd. Onze visite-auto’s van de huisartsenpost zijn volledig geëquipeerd om adequaat te kunnen reageren tijdens spoedeisende situaties. Overdag hebben we minder te maken met spoedgevallen. Voor veel huisartsen geldt dan ook dat hun uitrusting minder bereikend is op situaties waarbij iedere seconde telt. Dan gaan we naar een hartinfarct met alleen een stethoscoop en bloeddrukmeter. Toch krijgt een huisarts tijdens reguliere praktijkuren gemiddeld een keer in de vijf jaar te maken met een reanimatie. Ook komen situaties waarin hij snel medicatie of zuurstof moet geven steeds vaker voor.’

Dat moet anders en beter kunnen, dacht Van Holten en hij kwam op het idee van een spoedkoffer die huisartsen overdag kunnen gebruiken. ‘Het moest een compacte spoedkoffer worden die goed draagbaar is en waarin een kwalitatief goed spoedpakket past.’