Community Abonneren
×

Marith Rebel: van huisarts tot Tweede Kamerlid PvdA

‘Politici moeten geduld hebben en geen kortetermijn-successen verwachten’, zegt huisarts en Tweede Kamerlid PvdA Marith Rebel.

Tijdens het Eerstelijnsgala ontving ze de prijs voor “Aanstormend talent”. Ze beschouwt het als een aanmoedigingsprijs aan het begin van haar politieke carrière. Reden genoeg om kennis te maken met PvdA-Tweede Kamerlid Marith Rebel-Volp.

Marith Rebel-Volp is sinds september 2013 Tweede Kamerlid voor de PvdA. Daarvoor werkte ze een aantal jaar als huisarts in Amsterdam-West. ‘Dat is een hele overstap’, geeft Rebel toe. ‘Het huisartsenvak is het mooiste vak dat er is, maar zorg staat hoog op de politieke agenda en ik was het niet altijd eens met de aldaar genomen besluiten. Ik realiseerde me dat ik me voor mijn eigen patiënten goed kan inzetten in de huisartsenpraktijk, maar dat ik dat in Den Haag voor een veel bredere groep kan doen. Het is goed als iemand uit het veld de zorg voor het voetlicht kan brengen in het politieke krachtenveld. Daarbij had ik als sociaaldemocraat diep in mijn hart wel politieke ambities. Bij mijn aanmelding was het absoluut niet logisch om te denken dat ik in de Tweede Kamer zou komen. De PvdA stond in die periode heel slecht in de peilingen. Mijn aanmelding viel wel op: er zijn niet veel mensen die vanuit de zorg de politiek ingaan, de omgekeerde route komt veel vaker voor.’

Dat Rebel eind september 2013 reeds in de Kamer kwam, kwam voor haar ook als een verrassing. ‘Dat betekende dat ik ineens op zeer korte termijn afscheid moest nemen van mensen van wie ik al zo lang de huisarts was. Dat heeft me veel gedaan. Ik ben op een zaterdag nog teruggegaan naar de praktijk tijdens de griepvaccinatie en heb daar een deel van de patiënten weer ontmoet. Ook zal ik er graag waarnemen komende zomer, de praktijk heeft een warm plekje in mijn hart. Peinzend: ‘Alleen is het nog de vraag hoe ik mijn huisartsenregistratie kan behouden, want Tweede Kamerlid zijn is méér dan een fulltime baan.’