Community Abonneren
×

Congres duurzame strategische keuzes

Het twee-daagse congres voor eerstelijns bestuurders heeft vanuit samenwerkend, concurrerend, veranderend of vernieuwend perspectief veel nieuwe inzichten gegeven aan de deelnemers. Enkele take home messages uit de presentaties.

“Focus op kwaliteit geeft lagere kosten, focus op kosten geeft lagere kwaliteit – Bij veranderingen en innovatie in de zorg moeten de betalende partij, het management, de professional, de cliënt en de wetenschap er minimaal niet op achteruit gaan” – Paul Iske hoogleraar, Open innovatie Maastricht

“Organiseren van complexe vraagstukken die geen van de partijen zelfstandig op kan lossen in netwerken, zonder leiding en zonder eigendom; wie je daarbij niet nodig hebt, niet mee laten doen” – Patrick Kenis, decaan Antwerp Management School.

“MC groep: ziekenhuiscapaciteit afbouwen, specialiseren in minder, apotheek, radiologie en eerstelijns diagnostiek kunnen worden uitbesteedt en dan biedt een gemiddeld ziekenhuis nog 85% van de voormalige zorg aan. Samenwerken in regionaal netwerk met eerstelijnszorg en gemeenten” – Willem de Boer, Raad van Bestuur MC groep.

“Standpunten omzetten in belangen en daarmee rekening houden in een onderhandelingsproces, geeft ruimte in oplossingen. Doorvragen waarom? Na 3 keer ophouden, omdat je dan in de irritatiezone komt van de ander – als je uit een onderhandeling niet allemaal een 8,5 haalt, dan wordt het niets” – Marc Wesselink, adviseur onderhandelaar bij conflicterende belangen.

“Samenwerken in publiek private constellaties biedt interessante innovaties die nodig zijn om de maatschappelijke vraagstukken op te lossen – systeemveranderingen worden niet beoordeeld vanuit consequenties voor de financiering – zorgverzekeraars krijgen te veel macht” – Michel van Schaik, directeur zorg RABO bank Nederland.

“Samenwerken vraagt om sturing op ambities, belangen, relaties, organisatie en processen, anders dreigen schijnsamenwerking, stagnatie en machtspelletjes – het is noodzakelijk om partijen in hun kernwaarde te accepteren” – Wilfrid Opheij, Common Eye betekenisvolle samenwerking.

“Een succesvolle implementatiestrategie is e-learning van professionals als voorwaarde voor e-learning door patiënten – e-health zal het zorglandschap drastisch veranderen en bedrijfsprocessen moeten hiervoor worden aangepast” – Jan Willem Faassen, Redmax.

“Techniek helpt mij om het overzicht te houden in de praktijkhectiek en patiënten te stimuleren tot zelfmanagement – om breder uit te rollen heb je een implementatieplan nodig, dat ‘volgers’ ondersteunt.”

Yoga, meditatie en bezinning op het einde van de eerste dag om alle inspirerende presentaties te laten bezinken en reflectie aan het einde van de tweede dag om als organisatie een duurzame strategische keuze te kunnen maken.

Een foto-impressie van het congres Duurzame strategische keuzes:

IMG_5742

IMG_5727

IMG_5736

IMG_5732

IMG_5743

IMG_5722

IMG_5745

IMG_5750

IMG_5763

IMG_5752

IMG_5751

IMG_5754

IMG_5746

IMG_5741