Community Abonneren
×

Impactanalyse bij eerstelijns ontwikkelingen en initiatieven

Heeft deelname aan eerstelijns initiatieven nut? Jan Erik de Wildt: ‘Kies strategisch, doe een impactanalyse’ in De Eerstelijns

Eerstelijns organisaties hebben met vele initiatieven en ontwikkelingen te maken. Is het wel zinnig om altijd met ieder initiatief mee te doen? Impactanalyse helpt beoordelen welke effecten een initiatief of ontwikkeling heeft.

Eerstelijns organisaties worden overspoeld met initiatieven rondom een veelheid aan thema’s. Bestuurders zijn om strategische redenen vaak geïnteresseerd om mee te doen, bijvoorbeeld omdat men bang is dat anderen met het initiatief aan de haal gaan. Maar hebben niet altijd zicht op de concrete uitwerking.

Ook zijn er ontwikkelingen die niet te sturen zijn, maar waarvan de consequenties wel doordringen in de eerstelijns organisaties. Zoals meer thuiswonende ouderen, psychiatrische patiënten of verstandelijk gehandicapten. Om te beoordelen welke effecten een initiatief of ontwikkeling heeft introduceren we het begrip impactanalyse.
Op grond van impactanalyse kan in de situatie van een strategische keuze besloten worden om dit wel of niet te doen.