Community Abonneren
×

Mantelzorgers als schakel in het zorgsysteem

Mantelzorgers tijdig behoeden voor overbelasting. CBS: 1 op de 7 mantelzorgers is overbelast. Vilans: huisartsen moeten mantelzorg toetsen bij patiënten.

Mantelzorgers krijgen een steeds grotere rol doordat mensen steeds langer thuis wonen en professionele hulp wordt verminderd. Nu al is er een grote kans op overbelasting.

Volgens het CBS is 1 : 7 overbelast als mantelzorger en daarmee ook patiënt geworden. Het is de moeite waard om patiënten te bevragen op een mogelijke rol als mantelzorger bij een bezoek aan de huisarts, aldus Vilans. De naasten betrekken in de zorg, kennis en expertise van mantelzorgers hebben en erkenning geven aan de mantelzorger zijn drie tips voor de huisartsenpraktijk.  Dat heeft een positief effect op de signaleringsfunctie dichtbij de patiënt en therapietrouw. Investeren in mantelzorgers is investeren in kwaliteit.