Community Abonneren
×

Studentenwoning in ruil voor mantelzorg in woonzorgcentrum Humanitas

Mantelzorg in ruil voor studentenwoning in woonzorgcentrum Humanitas: pionieren in wijkgerichte zorg.

Een student en een directrice van een zorgcentrum bedachten samen een concept: studentenhuisvesting in ruil voor mantelzorg. Na anderhalf jaar blijkt het concept een succes voor zowel de ouderen als de jongeren, vertellen student Onno Selbach en directrice Gea Sijpkes. Met dit concept willen ze meer en meer een centrum voor de wijk worden.

Welkom in Woon- en Zorgcentrum Humanitas in Deventer. Op de gang staat een rollator en op een tafel in een kamer ligt een breiwerkje. Maar even verderop slingeren een skateboard en een PlayStation rond. Er liggen halters en een gitaar. Want naast 160 tot 170 ouderen woont in Humanitas ook een handvol jongeren. Zij zitten hier “om niet” en “betalen” voor hun appartement door middel van zorg en vrijwilligerswerk. Onno Selbach, 25 jaar en student SPH, is een van hen. Het bevalt hem prima, hier. Als hij eens een keertje terugkomt van een flinke stapavond, dan wenst de nachtploeg hem lachend welterusten. En zijn verjaardagsfeestje viert hij hier beneden in de Taveerne.

Met zijn opleiding SPH is Selbach de enige student met een achtergrond is de zorg. De andere jongeren doen studies op het gebied van bijvoorbeeld journalistiek, bouw en vrijetijd. Juridisch hebben de studenten “antikraak-contracten”, die vaak bij leegstaand vastgoed worden gebruikt. Afspraken over de mantelzorg zijn niet vastgelegd. Directrice Gea Sijpkes: ‘Dat gebeurt op basis van vertrouwen. Daarom wilde ik elke student ook eerst zelf spreken.’

De vijf studenten verzorgen elk één keer per week een activiteitenavond, ze koken, verzorgen ontbijtjes en staan achter de bar in de taveerne. En één keer in de maand draaien ze in het weekend mee. Soms gaan ze bij een bewoner thuis langs, bijvoorbeeld als die na een val immobiel is. ‘Zo ontstaat een hechte gemeenschap’, zegt Sijpkes. ‘De studenten signaleren als een bewoner wat anders is dan anders. Of ze gaan even zitten bij iemand die onrustig is.’