Community Abonneren
×

Eerstelijns innovaties in verschillende gradaties

Eerstelijns innovaties in verschillende gradaties: hoe je duurzame toegevoegde waarde creëert en borgt in De Eerstelijns

De gezondheidszorg staat bol van innovaties, maar wat zijn dat eigenlijk? Een korte definitie: “de geslaagde invoering van nieuwe vormen van toegevoegde waarde”. Er zijn echter verschillende soorten te onderscheiden.

Innoveren is moeilijk. Prof. dr. Paul Iske, hoogleraar open innovation and business venturing van de universiteit van Maastricht, heeft zelfs een instituut voor briljante mislukkingen opgericht. Er zijn dan ook meer mislukkingen dan geslaagde innovaties en in de farmacie zijn grote innovaties eigenlijk voortgekomen als bijwerking van een medicijn voor een ander doel. Zo was Viagra ooit bedoeld voor behandeling van cardiovasculaire ziektes… Er zijn verschillende gradaties in innovatie. Deze komen tot uitdrukking in onderstaand schema van P. Iske. De eerste soort innovatie vindt plaats in bestaande business en is een geleidelijke ontwikkeling onder de noemer “making things better”. Bijvoorbeeld een tweede generatie echoapparatuur voor fysiotherapeuten met een hogere resolutie en betere beeldkwaliteit en bedieningsgemak. Qua business model wordt gekoerst op bestaande inkomsten. De tweede soort innovatie gaat een stap verder.