Community Abonneren
×

Gamechanger Daan Dohmen nadert de eerstelijnszorg met techniek en innovaties

Daan Dohmen, Focus Cura: ‘Schakel mantelzorgers in een virtueel netwerk in naast de professionele zorg’ in De Eerstelijns

Vanuit de thuiszorg stoomt Daan Dohmen (35) met e-health innovaties op naar de rest van de eerstelijnszorg. Als gamechanger pur sang zal de eerste lijn hem snel beter leren kennen. De werkwijze van huisartsen, apothekers en fysiotherapeuten zal radicale veranderingen ondergaan.

De interesse van Daan Dohmen voor de ouderenzorg ontstond toen hij ter voorbereiding van zijn studie medicijnen als assistent-bejaardenverzorger ervaring op ging doen. Hij werd vervolgens uitgeloot voor medicijnen en koos noodgedwongen voor de Universiteit Twente (voorloper van technische geneeskunde) waar hij uiteindelijk cum laude promoveerde op techniek in de zorg thuis. Daarmee was zijn levensloop bepaald.

De thuiszorg kent Daan Dohmen inmiddels als zijn broekzak. ‘De stap vanuit de care naar de cure is logisch gezien de ontwikkeling om mensen langer thuis te laten wonen’, vindt Dohmen. ‘Met de herpositionering van de wijkverpleegkundige en de voortschrijdende technische mogelijkheden.’ Het geheim achter zijn succes is, naar eigen zeggen, zijn functionele benadering: ‘Er is een probleem dat om een oplossing vraagt waar techniek een rol bij kan spelen, niet andersom. Met ons team van inmiddels meer dan honderd mensen bedenken we binnen mijn bedrijf Focus Cura dergelijke oplossingen die simpel toepasbaar zijn in de dagelijkse zorgpraktijk.’

Een wandeling door zijn bedrijf levert twee soorten beelden op: beelden van techniek en beelden van oudere mensen. Ook op de website is de visualisering van zijn missie zichtbaar: langer thuis, dankzij technologie en innovatie. Een goed voorbeeld is de dienst Farmaceutische Telezorg die Focus Cura samen met Philips aan de thuiszorg levert, waar met behulp van een slimme medicijndoos de medicatie automatisch aan ouderen wordt aangereikt. Dohmen: ‘Dankzij deze Philips Medido kunnen ouderen zo hun eigen medicatie nemen, terwijl op afstand in de gaten wordt gehouden of ze deze niet vergeten. De dienst levert op deze manier naast kwaliteit een belangrijke bijdrage aan therapietrouw, patiëntveiligheid en zelfredzaamheid.’

Het gebruik van e-health en ondersteuning bij de implementatie zijn volgens Dohmen onlosmakelijk met elkaar verbonden.