Community Abonneren
×

Onderzoek VUmc: kwart ziekenhuisopnames aan het levenseinde mogelijk te voorkomen

Onderzoek Vrije Universiteit Amsterdam: volgens huisartsen is kwart ziekenhuisopnames aan het levenseinde te voorkomen, zie De Eerstelijns.

Een kwart van de huisartsen denkt achteraf dat een ziekenhuisopname aan het einde van het leven voorkomen had kunnen worden. Dat is de uitkomst van het onderzoek van Ria de Korte-Verhoef. De gezondheidswetenschapper en verpleegkundige promoveerde begin september aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

‘Veel mensen hebben de wens om thuis te blijven aan het einde van hun leven. Toch wordt meer dan de helft van de patiënten die niet plotseling sterven in de laatste drie levensmaanden naar het ziekenhuis overgeplaatst. Ook vanuit het oogpunt van kwaliteit van zorg en kosten voor de gezondheidzorg is het beter ziekenhuisopnames zo veel mogelijk te voorkomen’, vertelt gezondheidswetenschapper en verpleegkundige Ria de Korte-Verhoef.

Tot voor kort was er nog maar weinig bekend over de redenen en vermijdbaarheid van ziekenhuisopnames aan het levenseinde van patiënten die thuis verbleven. De Korte startte daarom een verkennend onderzoek vanuit het perspectief van huisartsen, verpleegkundigen en mantelzorgers. Benauwdheid, maag-darmproblemen en hartvaatproblemen bleken de belangrijkste redenen voor de laatste ziekenhuisopname voor overlijden. Problemen met mantelzorg en pijn bleken maar voor een klein deel van de patiënten de belangrijkste redden voor ziekenhuisopname. De Korte: ‘Eenderde van de vermijdbare ziekenhuisopnames kon volgens huisartsen achteraf gezien voorkomen worden door het al in een vroeg stadium bespreken van de beperkte levensverwachting.’ De omslag in het denken dat het einde van het leven naderde bood volgens de huisartsen vaak een ander perspectief op behandeling in het ziekenhuis. Voor- en nadelen van opnamen werden hierdoor op een andere  manier gewogen.