Congres Abonneren
×

Roland de Wolf: ‘Haags verpleeghuis nieuwe stijl is spil in de wijk, met ruimte voor eerstelijns professionals’

Roland de Wolf: ‘Haags verpleeghuis nieuwe stijl is spil in de wijk, met ruimte voor eerstelijns professionals’, in De Eerstelijns

Wonen, zorg en behandeling scheiden, die kant moeten we op. Daar was Roland de Wolf, voorzitter van de raad van bestuur van Saffier De Residentiegroep, jaren geleden al van overtuigd. In Den Haag streeft deze innovatieve zorgonderneming ernaar dat de huizen een functie in de wijk hebben. Met ook plaats voor eerstelijns praktijken.

Het traditionele verpleeghuis, het lijkt of Roland de Wolf er echt van gruwt. ‘Dat zijn geen huizen van de bewoners maar van de dokters en verpleegkundigen. Die bepalen wat de bewoners wel en niet mogen. Maar een woonfunctie moet geen behandelfunctie zijn, de nadruk moet echt op wonen liggen.’ Zo gezegd zo gedaan. Eerst aantrekkelijk bouwen voor iedereen, en dan kijken hoe je er intensieve zorg kunt leveren. Vijf jaar geleden bouwde Saffier De Residentiegroep in eigen beheer Royal Rustique, een vernieuwend woon-zorgconcept dat is gebaseerd op het principe dat wonen en zorg gescheiden zijn. In zelfstandige herenhuizen huren kwetsbare mensen met bijvoorbeeld psychogeriatrische problemen, somatische problemen, een verstandelijke beperking of niet-aangeboren hersenletsel een appartement, mét de benodigde zorg. Ze hebben bijzondere en zware zorg nodig, zorg waarvoor ze doorgaans zijn aangewezen op een verpleeghuis. De cliënten betalen huur en servicekosten, sommigen wonen met huurtoeslag. ‘Belangrijk om te melden is dat het gaat om waardevast vastgoed. Deze huizen kunnen één op één weer aan de woningmarkt worden toegevoegd’, aldus De Wolf.