Community Abonneren
×

ZonMw-pilot zet mensen in de wijk aan tot gezondere leefstijl

ZonMw pilot in Leidsche Rijn zet samen met praktijkverpleegkundige mensen in de wijk aan tot gezondere leefstijl.

De pilot Persoonlijke preventie in de wijk heeft veel mensen in Leidsche Rijn de aanzet gegeven tot een gezondere leefstijl. De pilot is dus een succes gebleken. Ook voor de professionele partijen, die hiermee elkaar beter hebben leren kennen en daardoor beter kunnen profiteren van elkaars expertise.

Bewoners van Leidsche Rijn die gezonder willen leven en op zoek zijn naar geschikt aanbod zagen door de bomen het bos niet meer. Ook was er op het punt van gezondheid en preventie onvoldoende aansluiting tussen zorgaanbieders en gemeenten. Om in deze situatie verandering te brengen, is het project Persoonlijke preventie in de wijk opgezet, een door ZonMw gefinancierd Op één lijn-project. Alle projecten die in dit kader worden gedaan, hebben als doel te komen tot geïntegreerde eerstelijnszorg, om zo het vermogen van zorg dichtbij huis te vergroten.

Doel van dit specifieke project was om met partners in de eerste en nulde lijn en private partners een op elkaar afgestemd en geïntegreerd aanbod aan preventiediensten te organiseren en implementeren in de wijk Leidsche Rijn. De online gezondheidsrisicoanalyse PreventieKompas (zie www.preventiekompas.nl) speelde in de uitvoering een belangrijke rol.

Karolien van de Brekel, huisarts en intern consulent preventive in Leidsche Rijn Julius Gezondheidscentra, locatie Terwijde, vertelt: ‘Niped, dat deze tool op de markt heeft gebracht, is een partner in dit project. Als mensen die tool doorliepen volgden online al gezondheidsadviezen en werden verder op maat professionele partijen in de eigen wijk of regio gematched met de opgegeven voorkeuren zoals online, individuele- of groepsbegeleiding. Dat kon bijvoorbeeld een sportcentrum zijn of een aanbieder van een stoppen met roken cursus, en was dus niet altijd een zorgaanbieder.’ Toen alle beoogde partijen voor het eerst bij elkaar werden gebracht om te brainstormen over de vraag wat ze op preventiegebied voor elkaar konden betekenen, werd gevreesd dat partijen elkaar als concurrenten zouden zien.