Community Abonneren
×

Medisch Hart Bleiswijk: gezondheidscentrum en herstelhotel in één

‘Wij faciliteren zorg.’ Medisch Hart Bleiswijk: eerste gezondheidscentrum samen met herstelhotel onder één dak.

Medisch Hart Bleiswijk biedt onderdak aan een gezondheidscentrum en een herstelhotel. ‘Wij faciliteren zorg’, zegt Ed van den Broek, fysio- en manueel therapeut in fysiotherapiepraktijk Berkelhoek en mede-eigenaar van het Medisch Hart Bleiswijk. Het streven is steeds: zorg bieden voor een zo kort mogelijke herstelperiode tegen zo laag mogelijke kosten.

Ed van den Broek greep zijn kans toen het pand van het voormalige gemeentehuis in Bleiswijk leeg kwam. Hij had op dat moment met twee collega’s een eigen praktijk in Zoetermeer. ‘Ik merkte dat er een grote zorgbehoefte was vanuit Lansingerland en dat er een beweging gaande was rond samenwerken tussen disciplines en het bundelen van kennis, onder één dak en in het belang van de patiënt.’ Het moest mogelijk zijn, dacht hij als ondernemer, om vanuit eenzelfde visie op zorg verlenen, kwaliteit, verbindingen met ziekenhuizen, een gezondheidscentrum op te zetten. Eind 2013 kon het Medisch Hart Bleiswijk de deuren openen.

Bijzonder aan Medisch Hart Bleiswijk is de grote hoeveelheid disciplines – huisartsenpraktijk, diëtist, psycholoog, verloskundige, podotherapeut – en ook een thuiszorgwinkel en een herstelhotel. ‘We zijn het eerste medische centrum met een herstelhotel onder één dak.

We zijn hiervoor gaan samenwerken met Laurens, een zorgorganisatie, die een goede aanvulling betekent voor het Medisch Hart Bleiswijk. Het herstelhotel heeft twaalf kamers waar mensen na een operatie, bijvoorbeeld een nieuwe knieprothese, of voor reconditionering, intensieve zorg krijgen en snel kunnen revalideren, zodat ze zo snel mogelijk weer naar huis kunnen. Tijdens het tijdelijke verblijf in het herstelhotel krijgen de patiënten ondersteuning van de disciplines die ook gevestigd zijn in het medisch centrum. Bij een oncologische patiënt kan dat bijvoorbeeld de diëtist of de psycholoog zijn’, verklaart Van den Broek.

De aanwezigheid van de thuiszorgwinkel in het centrum biedt ook voordelen. ‘We kunnen veel faciliteiten aanbieden tijdens het verblijf en de overgang naar de thuissituatie voor de patiënt goed voorbereiden. Omdat we in hetzelfde gebouw werken, verloopt dit allemaal snel. De lijnen zijn heel kort. Wij faciliteren zorg, het is morgen geregeld.’