Community Abonneren
×

Stefan Meinema, HZD: ‘Terugkeer naar aloude kerntaak van huisartsen is juist van deze tijd’

‘We willen allemaal een zorgverlener die ons kent en die wij kennen en vertrouwen’, aldus jonge bestuurder Stefan Meinema.

Bedrijfskundige Stefan Meinema werkte bijna tien jaar bij biofarmaceutisch bedrijf AstraZeneca. Hij had veel contact met zorggroepen en zo werd de zorg bekend terrein voor hem. En eerlijk is eerlijk, soms jeukten zijn handen om de eerstelijnszorg efficiënter te maken. Sinds januari 2014 kan Meinema zijn invloed laten gelden als operationeel verantwoordelijke bij Huisartsenzorg Drenthe. 

Stefan Meinema (38) kan er geen romantisch verhaal van maken, zegt hij lachend. Tijdens zijn studie bedrijfskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen droomde hij echt niet van een carrière in de zorg. Hij begon als rayonmanager bij het internationaal opererende AstraZeneca en groeide snel door naar salesmanager. ‘Ik zag hoe traag, onlogisch en inefficiënt sommige processen in de zorg zich voltrokken. Bedrijfskundige kennis kon hierin een verschil maken, bedacht ik. Als procesdenker zou ik daar iets aan kunnen toevoegen. In mijn huidige functie bij Huisartsenzorg Drenthe (HZD) kan ik de klantgerichtheid en de snelheid van een commercieel bedrijf combineren met de kennis van de mededirecteur, een huisarts. Een fijne match, wij vullen elkaar uitstekend aan.’

Veel discussies gaan over geld, over de hoogte van het tarief. Volgens Meinema leidt dat de aandacht af van waar het eigenlijk om draait. ‘Hoe kun je je zorgproces zo inrichten dat je zo veel mogelijk overhoudt? Als er niet meer in het vat zit, kun je twee dingen doen. Blijven klagen dat het te weinig is of de praktijk efficiënter inrichten. In de eerste lijn denken niet veel mensen op procesniveau; veel zorgprocessen kunnen doelmatiger georganiseerd worden. Daar liggen nog veel kansen.’

Hoe stimuleer je ondernemerschap in de zorg?

‘Daarvoor ligt de vraag óf je dat wel moet doen. Dat hangt af van wat de huisarts zelf wil. Een huisarts bijvoorbeeld, die drie dagen per week dokter wil zijn, daarnaast tijd wil hebben voor zijn gezin en voor een sociaal leven en die bovendien niets ziet in ondernemerschap, is beter af met een gelijkgestemde collega met wie hij samen de praktijk kan draaien. Een praktijkmanager kan dan het ondernemerschap organiseren. Met zo’n trio is een praktijk goed te runnen. Wie is dan degene die de bedrijfsvoering bepaalt? De huisarts natuurlijk, zal vrijwel iedereen zeggen. Ik weet niet of dat wel zo is. Een praktijkmanager die begrijpt wat er speelt in een praktijk zou in staat moeten zijn de belangen van de huisarts te dienen en te vertegenwoordigen.’

Meinema is er geen voorstander van om onder druk van het tijdsgewricht koste wat het kost talenten te ontwikkelen die er in aanleg soms niet zijn. ‘Liggen je ambities op het medisch-inhoudelijke vlak, houd het dan daarbij.’