Community Abonneren
×

Monique Weise, manager van zorggroep BeRoEmD: ‘Wat de patiënt overkomt, gaat ons allen aan’

Er is geen andere weg dan ondernemen. Een interview met Monique Weise, manager zorggroep BeRoEmD, over ondernemerschap in de zorg.

Het is niet voor niets dat de tangram, de van oorsprong Chinese puzzel, Monique Weise inspireert. De manager van BeRoEmD, een kleine zorggroep in Noord-Brabant, weet uit ervaring dat je met het opstapelen van losse blokjes niet tot integrale zorg komt. Pas als je de puzzelstukken met de nodige creativiteit op elkaar laat aansluiten, ontstaat er een nieuwe, verrassende figuur.

Van POH naar zorggroepmanager. Sommige huisartsen moesten aanvankelijk even wennen aan de rolwisseling van Monique Weise. Ze volgde een opleiding tot hbo-verpleegkundige en later een opleiding tot praktijkverpleegkundige in de huisartsenpraktijk. In die hoedanigheid initieerde ze programma’s voor chronische zorg. Maar toen die op rolletjes liepen, begon het te kriebelen. Weise miste uitdaging. Met een opleiding Health Care Bedrijfskunde van de IBO Business School in Leusden gaf ze een nieuwe wending aan haar carrière en trad bijna vijf jaar geleden in dienst bij zorggroep BeRoEmD. Eerst als kwaliteitsmedewerker en sinds drie jaar als zorggroepmanager. Momenteel volgt ze de Masterclass Eerstelijns Bestuurders in Tilburg.
De naam van zorggroep BeRoEmD is een acroniem voor Berlicum, Rosmalen, Empel en Den Bosch, het gebied waar de ketenpartners gevestigd zijn. Bij BeRoEmD zijn zestien huisartsenpraktijken aangesloten en drieëntwintig praktijkhouders. Daarnaast nog ruim veertig andere zorgverleners uit verschillende disciplines.

Hoe ziet u de taak van een zorggroep?
‘Er zijn zorggroepen die zich uitsluitend richten op het regelen van zaken die direct verband houden met de gecontracteerde zorgprogramma’s. Wij zien onze rol breder, niet beperkt tot zorginhoudelijke thema’s. Neem bijvoorbeeld de NEN 7510, de norm voor informatiebeveiliging in de zorgsector. We vinden dat we niet alleen de privacy in onze interne bedrijfsprocessen moeten borgen, maar dat het ook onze taak is om onze ketenpartners wegwijs te maken op dit gebied.’
Zo organiseert Zorggroep BeRoEmD samen met de huisartsenpost in de regio binnenkort ook een werkconferentie over patiëntveiligheid, onder meer over de omgang met incidenten, fouten en klachten. De zorggroep wil graag bijdragen aan een cultuurverandering binnen de huisartsenzorg. ‘Zorgverleners moeten zich zo veilig voelen dat ze een incident niet onder de tafel vegen, maar aanwenden om de patiëntveiligheid te verbeteren.’ Zorgverleners, zorgverzekeraars en Zorgbelang Brabant, de koepel van patiëntenverenigingen, zijn erbij betrokken. ‘Of er nu iets gebeurt binnen de dagzorg, in de chronische zorg of op de huisartsenpost, dat moet geen verschil maken,’ stelt Weise. ‘Ik bekijk het holistisch: de zorg is een vervlochten geheel. Wat de patiënt overkomt, gaat ons allen aan.’