Community Abonneren
×

Mannen negatiever over fysiotherapeut dan vrouwen

Mannelijke patiënten zijn minder positief over hun fysiotherapeut dan vrouwelijke patiënten. Dit blijkt uit een analyse van Qualizorg.

Deventer, 11 augustus 2015- Mannelijke patiënten zijn minder positief over hun fysiotherapeut dan vrouwelijke patiënten. Dit blijkt uit een analyse van Qualizorg op basis van de patiëntbeleving van meer dan 39.900 patiënten. Waar onder het vrouwelijk geslacht bijna een kwart de fysiotherapeut bij anderen zou aanraden, is dat onder mannen slechts een vijfde.

Voor de analyse van Qualizorg is de patiëntbeleving bij fysiotherapeuten onder de loep genomen. Er werd onder meer gevraagd naar de duur van de behandeling, het aantal sessies en het resultaat na afloop. Uit de analyse blijkt dat mannelijke patiënten minder positief zijn dan vrouwelijke, maar dat patiënten over het algemeen een heel positief beeld hebben van hun behandelend fysiotherapeut. Zo krijgt de fysiotherapeut gemiddeld een 8,9 als rapportcijfer. Rutger van Zuidam, directeur bij Qualizorg: “Dit is voor de fysiotherapeuten natuurlijk iets om op trots op te zijn. Wij zijn blij dat wij dankzij onze vragenlijsten de ervaring van hun patiënten aan de behandelaars kunnen terugkoppelen.”

Sterke verbanden
De analyse maakt verder inzichtelijk welke onderdelen bijdragen aan een positieve beoordeling van de fysiotherapeut. De totale tijd die een fysiotherapeut aan een patiënt besteedt, heeft veel invloed op de patiëntbeleving. Wanneer de fysiotherapeut slecht werd beoordeeld, met een 6 of lager, vond de patiënt dat er lang niet altijd voldoende tijd aan hem werd besteed. Van Zuidam: “Dit verband tussen duur van de behandeling en de patiëntbeleving is natuurlijk heel belangrijk om te weten. Hiermee wordt het voor fysiotherapeuten inzichtelijk aan welke knoppen ze moeten draaien om de kwaliteit van hun behandeling zo optimaal mogelijk te maken voor de patiënt.”

Realtime inzicht met Qualiview
Qualizorg maakt kwaliteit vanuit patiënt beleving en patiënt uitkomstindicatoren inzichtelijk door middel van het beheer en het verzamelen van data. Het bedrijf doet dat voortaan onder een nieuw label: Qualiview. Qualiview is een online omgeving van waaruit zorgverleners naar patiënten of cliënten vragenlijsten kunnen sturen, de resultaten kunnen analyseren en op basis van die analyses hun eigen zorgverlening kunnen verbeteren of inzichten gebruiken van patiëntuitkomsten. Van Zuidam “En omdat we staan voor meer geïntegreerde zorgverlening, bieden we dus één monitortool aan voor alle disciplines. Dat sluit aan op onze visie, want het is niet ‘de beroepsgroep of aandoening’ maar de patiënt die centraal staat. Met Qualiview maken we inzichtelijk hoe de patiënt de zorg ervaart, en hoe zijn gezondheid vordert, zodat behandelaars de kwaliteit van de zorg continu kunnen bewaken. Wij geloven dat realtime inzicht leidt tot betere zorg.”

Over Qualizorg
Qualizorg is gespecialiseerd in het verzamelen, beheren en inzichtelijk maken van kwaliteitsindicatoren in de gezondheidszorg. De data-organisatie gelooft in transparantie en omarmt het Triple Aim-concept: een gezondere populatie, met minder kosten en een hogere kwaliteit van zorg. Qualizorg is marktleider in Nederland en beheert databases (TTP), biedt geavanceerde maatwerkprojecten en is de partij achter de toonaangevende dataverzameling en analysetool Qualiview. Zie voor meer informatie: www.qualiview.nl. Qualizorg is ISO-gecertificeerd en CIIO geaccrediteerd.

Noot voor de redactie, niet ter publicatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Jacqueline Oomen, jacqueline@mediatic.eu of 06-49211143.