Community Abonneren
×

Gezamenlijk spreekuur huisarts en psycholoog

Gezamenlijk spreekuur huisarts en psycholoog resulteert in zinnige zorg.

Gezamenlijk spreekuur met psycholoog en huisarts

Huisarts Paul Meurs en klinisch psycholoog Carolien de Lenne schreven in 2014 geschiedenis door samen spreekuur te houden in de praktijk van Meurs in het Brabantse Soerendonk. Een bijzondere pilot: twee hooggekwalificeerde professionals die doorgaans alleen opereren zij aan zij in één spreekkamer. De veronderstelling was dat door de inzet van psychologie, een besparing gerealiseerd zou worden op de kosten voor somatiek.

Het was wel wennen, twee poortwachters in één spreekkamer. “Carolien is een prettige persoon om mee samen te werken”, zegt huisarts Paul Meurs. “Dat neemt niet weg dat ik er soms niet van gecharmeerd was dat zij het spreekuur overnam. Ik moest dan achterover leunen en haar het werk laten doen. Maar ik moet zeggen: het heeft goed gewerkt. Het is behalve een kwestie van wennen, ook een kwestie van karakter: ik ben nogal activistisch van aard.”
Voor de ervaren klinisch psycholoog/psychotherapeut Carolien de Lenne was het soms eveneens ongemakkelijk. “Ik ben een voorzichtig iemand. De huisarts nam op zijn eigen terrein gemakkelijker ruimte in dan ik. Achteraf bezien had ik misschien wat ‘brutaler’ moeten zijn en meer ruimte moeten opeisen.”
Het is belangrijk om in de toekomst goede afspraken te maken over de afbakening van taken, benadrukt De Lenne, bijvoorbeeld over wie wanneer het woord neemt. Binnenkort start er een tweede pilot in Oosterhout en er volgt nog een derde in Zuid-Nederland. Zorgverzekeraar CZ ondersteunt het initiatief.

Bij het gezamenlijk spreekuur stellen huisarts en psycholoog vragen aan de patiënt, ieder vanuit hun eigen discipline. De Lenne is ervan overtuigd dat de duale aanpak die nu beproefd is sneller tot passende zorg leidt, zorg die de patiënt echt nodig heeft. “Dat kan alleen maar besparend zijn. Wat kost het bijvoorbeeld niet om een scan te maken? Er is ook winst in menselijk opzicht, in kwaliteit van leven. Hoe eerder je aan de poort kunt zeggen: dit is wat u echt nodig heeft, hoe beter het is. Zo voorkom je dat mensen blijven tobben, onnodig medicijnen gebruiken of in de ziektewet belanden.”