Community Abonneren
×

De Nationale Diabetes Challenge: een haalbaar bewegingsprogramma

Nationale Diabetes Challenge voorziet in haalbaar bewegingsprogramma voor iedereen.

Het enthousiasme van eerstelijnszorgverleners over de Nationale Diabetes Challenge (van mei tot en met oktober) is groot. Fysiotherapeuten kunnen ‘hun’ diabetespatiënten een laagdrempelige – en betaalbare – manier bieden om in beweging te komen. Praktijkondersteuners hebben met de Challenge een haalbaar bewegingsprogramma voor fervente bankhangers-met-diabetes. En dankzij de eenvoudige Plan je event-module is de regionale organisatie van de voorbereidende wandelgroepen a piece of cake.

Hoewel bekend is dat regelmatig bewegen bij diabetespatiënten de bloedwaardes en fitheid verbetert en zelfs medicatiegebruik kan verminderen, is extra beweging voor sommigen makkelijker gezegd dan gedaan. Want hoe pas je dat als niet-sportieveling in je dagelijks leven in?
Door te gaan wandelen, concludeert de Bas van de Goor Foundation (BvdGF). Het is laagdrempelig, iedereen met gezonde benen kan het en het kost weinig.

Landelijk festival

Met de Nationale Diabetes Challenge (NDC) wil de BvdGF diabetespatiënten aan het wandelen krijgen via zorgprofs in de diabeteszorg, zoals fysiotherapeuten, diëtisten, huisartsen en zorggroepen. Zorgprofessionals die meedoen aan de NDC organiseren vanaf mei dit jaar 16 tot 23 weken lang regionale wandelbijeenkomsten voor ‘hun’ diabetespatiënten. Dit ter voorbereiding op de afsluitende Nationale Diabetes Challenge Week van 12 tot en met 15 oktober. In deze week wordt er in de eigen regio op drie achtereenvolgende dagen minimaal tien kilometer per dag gewandeld. Op de vierde dag komen alle deelnemers tijdens een landelijk festival bij Paleis Het Loo bij elkaar om samen de laatste tien of twintig kilometer te lopen.

Aan de slag

Om deelnemende zorgprofs zoveel mogelijk te ontzorgen heeft de BvdGF een Plan je event-module ontwikkeld, die ze via de NDC-website kunnen downloaden. Zorggroep Katwijk is een van de deelnemers. Fysiotherapeut Bram Beun van Paramedisch Centrum Vitaal, tevens lid van de werkgroep diabetes van Zorggroep Katwijk, doet de lokale organisatie van de wandelgroep. “Als fysiotherapeut voel ik me aangesproken om diabetespatiënten in beweging te krijgen. Het is een uitdaging om mensen te bereiken die nu nog vaak op de bank blijven hangen. Wandelen is laagdrempelig; bijna iedereen kan in een uurtje wel vier of vijf kilometer lopen.”

Beun merkt dat ook financiële laagdrempeligheid belangrijk is. “Ik heb diverse scholingen gevolgd om beweegprogramma’s te kunnen aanbieden, maar dat kost diabetespatiënten 120 euro per jaar. Wij merken dat dat bedrag voor veel mensen een hobbel is, al krijgen ze er veel voor terug. Bij de NDC betalen deelnemers alleen vijf euro voor het slotfestival en daar krijgen ze zelfs een T-shirt voor. De rest is gratis.”

Auteur: Betty van Wijngaarden