Community Abonneren
×

App bundelt informatie over palliatieve zorg

Gratis app wijst zorgverleners de weg in palliatieve zorg met algemene en regio info!

Op 8 maart 2016 werd PalliArts uitgebracht, een app voor palliatieve zorg die zowel regionale als landelijke informatie biedt. Alle informatie over deze specifieke zorg gebundeld in één compacte en gemakkelijk hanteerbare mobiele app. Een e-health oplossing die aan een sterke behoefte blijkt te voldoen.

“Zesduizend downloads in één maand, de eerste maand na de lancering” Brigitt Demmer kan het nauwelijks geloven. “En er komen nog dagelijks gebruikers bij. Tijdens de ontwikkeling werden we zelf ook steeds enthousiaster en we realiseerden ons: dit is waar we het palliatieve veld mee verder kunnen helpen.” Demmer was als adviseur richtlijnen samen met projectleider en manager palliatieve zorg Koby van der Knaap nauw betrokken bij de totstandkoming van PalliArts. Beiden vanuit het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL). Ook VGZ nam deel aan de ontwikkeling van de gratis app. Fibula, de landelijke organisatie van regionale palliatieve netwerken, ondersteunt het initiatief. PalliArts is een initiatief van Marije Brüll en Marlie Spijkers van het netwerk Palliatieve Zorg Zuidoost Brabant. Brüll, coördinator van het netwerk, won met dit idee in mei 2014 de VGZ-wedstrijd ‘Voor goede zorg’.
Informatie over palliatieve zorg was er wel, maar verspreid over verschillende informatiedragers als websites en zakboekjes met samenvattingen. Vaak niet onder handbereik als zorgverleners er behoefte aan hadden. Brüll hoorde de klachten, maar beluisterde ook de oplossing: we hebben toch allemaal een tablet of smartphone… “Gezamenlijk gingen we de uitdaging aan om deze hoeveelheid informatie te structureren naar één informatiebron: een mobiele app”, legt Demmer van het IKNL uit. In dat gezamenlijke schuilt de succesfactor, verklaren de betrokkenen.

Gebruikersgroep

PalliArts ondersteunt de huisarts en medisch specialisten, maar ook andere zorgverleners, bijvoorbeeld verpleegkundigen in de palliatieve zorg. Bij de lancering van de app begin maart was landelijke informatie beschikbaar en ook regionale informatie van het Netwerk Palliatieve Zorg Zuidoost Brabant. Dat gaat snel veranderen, verwacht Brüll. “De app is zo ingericht dat alle 65 regionale netwerken hun eigen informatie kunnen toevoegen. Intussen is de instructie van andere netwerken begonnen. Ruim de helft heeft al blijk gegeven van belangstelling. Ons eerste doel is nu dat alle netwerken het regiospecifieke deel gaan vullen.”

Auteur: Els van Thiel