Community Abonneren
×

Bij Medisch Centrum Gorecht kan alles, altijd

Het motto van huisarts/ondernemer/liberaal GerbenLochorn: ‘bij ons kan alles, altijd’

Bij huisarts Gerben Lochorn stroomt het ondernemersbloed door de aderen. Hij praktiseert in Medisch Centrum Gorecht in Hoogezand, waar hij ook eigenaar van is. Daarnaast is hij (mede-)oprichter van Slimme Jongens dat investeert in online business, Medisch Centrum Nederland dat (startende) huisartsen ondersteunt, diëtetiekbedrijf Previtas, het ReisMedischCentrum en Testjebloed.nl. In juli nam hij de apotheekhoudende praktijk in Siddeburen over. We spraken met hem over marktwerking, keuzevrijheid en ICT.

Het zal niemand verbazen dat de ondernemende Lochorn groot voorstander is van privatisering van de zorg ten gunste van de patiënt. “Als er concurrentie ontstaat, gaan de service levels omhoog. Zo ben ik jaren geleden begonnen met avondspreekuren. Dan heeft de consument de keuze of hij bij die huisarts blijft waar hij alleen overdag terechtkan of niet. Als opleider bij de LHV Academy hoor ik huisartsen wel eens zeggen dat ze de patiënt op moeten voeden om hun regels en tijden te volgen. Onzin! Bij ons kan alles, altijd. Er staat nooit een bandje op.”

Keuzevrijheid

Als liberaal vindt Lochorn dat mensen zelf keuzes moeten kunnen maken, ook over hun gezondheid. “eHealth kan daarbij helpen. Niet als je zegt: ‘hier heeft u het linkje, redt u zich er maar mee’, maar wel als onderdeel van een bredere aanpak.” In de huisartsenpraktijk maakt hij gebruik van het patiëntenportaal MijnGezondheid.net. Daarnaast is hij betrokken bij het ontwikkelen van eHealth-oplossingen voor onder meer trombose, GGZ en diabetes.

Eén informatiesysteem

De apotheekhoudende praktijk in Siddeburen verruilt het huidige informatiesysteem per 1 oktober voor Pharmacom en Medicom. “Ik wil in mijn praktijken één systeem hebben. In Hoogezand werk ik al meer dan twintig jaar met Medicom en het is het enige HIS dat zo intuïtief is, dat iedere huisarts in opleiding na tien minuten doorheeft hoe het werkt. Bovendien kan ik als ondernemer alleen uit Medicom alle managementinformatie halen die ik nodig heb. Bijvoorbeeld wat mijn omzet in een bepaalde week is, zodat ik kan bijsturen.”

Binnenkort start in Siddeburen een osteoporoseproject waarmee in Hoogezand al resultaat is geboekt.

Auteur: Margriet van Lingen