Community Abonneren
×

Zelfbewustzwanger.nl bouwt aan vertrouwen

Floor Molkenboer helpt zwangeren en zorgverleners vanuit Zelfbewustzwanger.nl bij shared decision making Tara_nu

Ga je voor vrouwelijk leiderschap, of voor vrouwelijk ‘lijderschap’? Vrouwen, maar ook mannen, staan vaak voor die keuze. In het werk en in het persoonlijk leven, vooral bij major life events. Zwangerschap is zo’n levensgebeurtenis waarbij vrouwen snel de regie uit handen geven aan verloskundigen, dokters of andere zorgverleners. Dat kan anders. Daarom nam Floor Molkenboer het initiatief voor Zelfbewustzwanger.nl, een platform om de inbreng van zwangeren te verbeteren.

Floor Molkenboer (1973) heeft bedrijfskunde gestudeerd en is moeder van twee kinderen. In 2010 startte zij haar eigen bedrijf in Driebergen-Rijssenburg, Tara.nu, waarmee zij als coach managers, teams en organisaties begeleidt. Haar specialiteit is leiderschap vanuit vertrouwen en de kracht om vanuit co-creatie te innoveren en te groeien. “Bouwen aan vertrouwen”, vat Molkenboer kernachtig samen.

Geboortezorg

Floor Molkenboer had en heeft veel opdrachten in de zorg, maar met geboortezorg maakte ze pas kennis tijdens de zwangerschap van haar eerste kind. De regie werd haar meteen uit handen genomen. “Het systeem drijft te veel op angst en onzekerheid. Er wordt vooral gekeken naar risico’s. Er wordt gegrepen naar protocollen en op het moment dat je zwanger bent, krijg je meteen allerlei ellendige vragenlijsten voor je kiezen.” Ze ontdekte dat ongeveer een kwart van de vrouwen drie jaar na dato negatief terugkijkt op de bevalling. Verlies van regie, gebrek aan keuzemogelijkheden en gebrek aan respect voor de vrouw en haar omgeving zijn enkele oorzaken. Ze besloot op onderzoek te gaan. Hoe kan dit beter?

Samenwerking

De crux zit ‘m in de samenwerking tussen zwangere en zorgverlener, zo stelt ze. Dat vraagt om een andere manier van denken bij beide partijen. Zo moeten bijvoorbeeld artsen en verloskundigen niet invullen en vóór de klant denken. En zwangeren moeten de eigen regie willen en kunnen pakken. Vanuit Zelfbewustzwanger.nl ondersteunt Floor Molkenboer beide groepen. Voor zwangeren maakte ze met experts bijvoorbeeld korte filmpjes over allerlei onderwerpen die zich voor, tijdens of na de zwangerschap voor kunnen doen. Voor zorgprofessionals organiseert Molkenboer scholing, bijvoorbeeld de workshop ‘Benut de kracht van co-creatie met de cliënt’, door de KNOV geaccrediteerd met zes punten. Daarin komen zaken aan bod als: omgaan met weerstand, bouwen aan vertrouwen en shared decision making. “Dat is wat Zelfbewustzwanger.nl doet aan verbetering op microniveau”, geeft Floor Molkenboer aan. “Op mesoniveau ondersteunen we Verloskundige Samenwerkingsverbanden (VSV’s) in het opzetten en laten functioneren van moederraden. En op macroniveau werken we mee aan de ontwikkeling van landelijk beleid en aan de Multidisciplinaire Richtlijn Vaginale Bevalling. Ook dat zie ik als vormen van bouwen aan vertrouwen.”

Auteur: Leendert Douma