Community Abonneren
×

In Sûnenz komen wijk en anderhalvelijnszorg samen

Van een paar huisartsbedden in een verpleeghuis naar een bruisend centrum voor anderhalvelijnszorg Sunenz

Patiënten onder behandeling van de vertrouwde huisarts tijdelijk opnemen in een verpleeghuis. Anderhalvelijnszorg Sûnenz in Friesland laat zien dat het werkt. Terwijl de landelijke norm voor verpleeghuizen spreekt van een opnameduur van drie maanden, duurt de gemiddelde opname in het Huisartsenhospitaal in Sûnenz slechts zeventien dagen.

Rond 2008 bedacht ouderenzorginstelling ZuidOostZorg in Friesland dat het tijd werd voor een nieuwe strategie. Het zorglandschap was immers sterk aan het veranderen. Net als de inwoners. In 2030 is 27 procent van alle inwoners in Friesland ouder van 65 jaar en heeft tien procent een vorm van dementie. Het nieuwe uitgangspunt: de oudere zo lang mogelijk thuis.

Onder het motto ‘Als je niet bang wordt van je eigen dromen, dan zijn ze niet groot genoeg’ gooide de instelling de luiken open: hoe kunnen we patiënten tijdelijk dicht bij huis opnemen onder de zorg van de huisarts?

Net op dat moment reed huisarts Wim Brunninkhuis terug naar huis na een nachtelijk bezoek aan een oudere dame die uit bed was gevallen. Deze mevrouw kon niet thuisblijven en moest tijdelijk worden opgenomen in het ziekenhuis. Dat moet toch anders, dacht de huisarts met 32 jaar ervaring in de praktijk. Als we nu eens bedden reserveren in een verpleeghuis waarbij patiënten tijdelijk worden opgenomen en de eigen vertrouwde huisarts verantwoordelijk is voor de zorg? En zo werden de ideeën van de zorginstelling en huisarts bij elkaar gebracht en was Sûnenz geboren.

Sûnenz in Drachten is inmiddels een combinatie van een anderhalvelijnscentrum en een centrum met een regio- of wijkfunctie, gericht op de oudere, zijn netwerk en de huisarts. Sûnenz betekent Proost op z’n Fries en wil mensen zo lang en zo gezond mogelijk zelfstandig van het leven laten genieten. Niet alleen door medische ondersteuning te bieden, maar ook door te zorgen voor een prettig leven met vertier, beleving en gezelligheid. De zorg die op dat moment nodig is toegankelijk maken voor ouderen, dicht bij de vertrouwde woonomgeving.

Gebundelde kennis

Wie op bezoek komt, voelt zich meteen welkom. Bij binnenkomst vind je tal van winkels verzameld op een gezondheidsplein, winkelplein, horecaplein en vitaliteitsplein. Tientallen partners uit de regio hebben er een plekje gevonden, van een brillenwinkel en (biologische) supermarkt tot een aanbieder van mindfullnesscursussen. Hier komen wijk en zorg samen, vanuit de vraag en de wens van de oudere burger.

Auteur: Niels van Haarlem

Download het volledige artikel hier: