Community Abonneren
×

Kloppende verwijzingen en minder administratieve druk

Eerste psychologen en fysiotherapeuten verbonden via ZorgDomein Lokaal: kloppende verwijzingen, minder administratie!

Sinds kort kunnen vrijgevestigde psychologen, psychotherapeuten én paramedici gebruikmaken van ZorgDomein Lokaal. Een transparant lokaal zorgaanbod, gestandaardiseerde digitale verwijzingen en retourinformatie dragen bij aan goede en betaalbare zorg. Bovendien verlicht het de administratieve druk die zorgprofessionals ervaren. FysioHolland en Psyzorg Hoflanden waren nauw betrokken bij de ontwikkeling en werken inmiddels met het nieuwe platform.

FysioHolland is continu op zoek naar nieuwe mogelijkheden om processen te optimaliseren door deze te digitaliseren en anders te organiseren. Dat bracht hen in contact met ZorgDomein, vertelt commercieel directeur Jelle Jouwsma. “Verwijzingen van de huisarts komen meestal nog op papier binnen en moeten dan worden overgetikt. Dat is foutgevoelig en kost veel tijd. Vervolgens moet de cliënt worden gebeld voor het maken van een afspraak. Dat kost ook weer zo’n twintig minuten. Door samen te werken met ZorgDomein kunnen we het proces veel efficiënter inrichten. De verwijzingen komen digitaal binnen en er is een koppeling met ons EPD in de maak, zodat die straks met een druk op de knop wordt opgenomen in het patiëntendossier. We hoeven geen handschriften meer te ontcijferen en de kans is groot dat we sneller een juiste diagnose kunnen stellen. De verwijsbrief is namelijk completer, doordat een groot deel van de informatie al ingevuld wordt op basis van de data in het systeem van de huisarts.” De praktijken in Amsterdam zijn recent met ZorgDomein Lokaal gestart en de eerste digitale verwijzingen druppelen binnen.

Ontzorgen

Ook PsyZorg Hoflanden vond in ZorgDomein een meedenkende partner. Innovatie, eHealth en blended care zijn samen met ontzorgen belangrijke speerpunten in het meerjarenbeleidsplan van deze coöperatie van vrijgevestigde GZ-psychologen, psychotherapeuten en klinisch (neuro)psychologen. “Het aanpakken van de verwijsbrief is daar een onderdeel van”, aldus Lonneke Mechelse, psycholoog en bestuurslid. “Iedere verzekeraar stelt andere eisen. Het is zowel voor onze leden als voor verwijzers bijna onmogelijk om daaraan te voldoen. Door de verwijzing te digitaliseren, maken we het verwijzers makkelijker en zorgen we ervoor dat we als psychologen en psychotherapeuten minder tijd kwijt zijn aan administratie.” Het platform maakt de vrijgevestigde psychologen bovendien zichtbaarder voor huisartsen. “Het maakt duidelijk dat we een serieus alternatief zijn voor de GGZ-instellingen. Maar het gaat ons niet in eerste instantie om het verkrijgen van meer verwijzingen. Het allerbelangrijkste voor ons is dat ZorgDomein Lokaal de problemen met de oude manier van verwijzen verhelpt en de praktijkvoering aan beide zijden nog efficiënter laat verlopen.”

Auteur: Margriet van Lingen

Download het volledige artikel hier: