Community Abonneren
×

Voordelen en vragen bij digitale gezondheidsregie

Persoonlijke GezondheidsOmgevingen: de stand van zaken, voordelen en vragen met betrekking tot digitale zelfregie

De Persoonlijke GezondheidsOmgeving (PGO) is bezig aan een snelle opmars. Applicaties en dossiers krijgen meer gebruikers en de mogelijkheden worden talrijker. Ook de reikwijdte wordt groter: het gaat het gaat steeds vaker om het managen van je eigen gezondheid over verschillende domeinen heen. Maar dan moeten systemen wel met elkaar kunnen ‘praten’, zeggen onderzoeker, ontwikkelaar en adviseur Sergej van Middendorp en gebruiker Ben de Ruyter.

Zo is het bijvoorbeeld het streven van MedMij – een programma geleid door Patiëntenfederatie Nederland, het ministerie van VWS en Nictiz – dat in 2020 iedereen zijn eigen gegevens kan inzien via een PGO. Ben de Ruyter uit Geldrop doet dat al een paar jaar. Zijn huisartsenpraktijk De Kleine Dommel is onderdeel van zorggroep DOH, die meewerkt aan de ontwikkeling van Mijn GezondheidsPlatform (MGP). De Ruyter, die is behandeld voor prostaatkanker en leeft met diabetes type 2 en een hoge bloeddruk, houdt er zijn bloeddrukwaarden, gewicht en buikomtrek bij en hij gebruikt MGP voor communicatie met zorgverleners. “De voordelen zijn geweldig”, zegt De Ruyter. “Je hebt de uitslagen veel sneller. Je maakt makkelijk contact met bijvoorbeeld de praktijkondersteuner. En je hebt alle informatie overzichtelijk bij elkaar.”

Sociaal domein

De eerste toepassingen op dit gebied zijn al op de markt, maar om deze voor iedereen toegankelijk te maken moeten ontwikkelaars van PGO’s nog wel wat investeren, constateert Sergej van Middendorp. Hij is mede-initiatiefnemer van Miles Ahead Business Jazz, een klein team van onafhankelijke ondernemers en IT-architecten, en een van de krachten achter Stichting Koppeltaal, dat werkt aan het uitwisselen van informatie tussen platforms in de GGZ. Van Middendorp: “Er zijn drie soorten systemen: professionele gezondheidssystemen, persoonlijke gezondheidssystemen zoals apps voor bewegen en leefstijl, en sociale zorgsystemen zoals online communities voor communicatie met familie, vrienden en lotgenoten. Die systemen zijn allemaal los van elkaar ontstaan en moeten nu bij elkaar worden gebracht.”

Van Middendorp ziet een beweging naar integratie en gezamenlijke voorzieningen. “Dat betekent dat je over een tijdje niet meer in allerlei verschillende systemen hoeft in te loggen, maar je je – vergelijkbaar met bijvoorbeeld Facebook – overal veilig via een PGO aanmeldt. Ook zorgt een programma als MedMij ervoor dat gegevensuitwisseling tussen PGO’s gestandaardiseerd wordt.” De beweging naar integratie en gezamenlijke voorzieningen kent naast technische ook juridische, privacy- en financieringsuitdagingen.

Auteur: Leendert Douma

Download het volledige artikel hier: