Community Abonneren
×

Consumenten verleiden tot een gezonde keuze

Gezondheidscentra en supermarkt in Nieuwegein promoten gezonder eten om gezondheidsproblemen te voorkomen

Kunnen we ervoor zorgen dat klanten van de supermarkt gezondere producten in hun winkelwagentje leggen? Twee eerstelijnsgezondheidscentra en een PLUS-vestiging in Nieuwegein sloegen hiertoe vorig jaar de handen ineen, daarbij geadviseerd en geobserveerd door het RIVM.

Gezonde voeding en een goede leefstijl zijn belangrijke wapens in de strijd tegen overgewicht en chronische ziekten – en daarmee tegen werkdruktoename en kostenstijging in de gezondheidszorg. Dit bewustzijn bracht twee eerstelijnsgezondheidscentra in Nieuwegein op een idee. De Roerdomp en EMC Nieuwegein zochten contact met de plaatselijke PLUS-supermarkt. Konden ze met z’n drieën proberen de voedselvaardigheid van klanten te verbeteren?

Aan de voorkant

Begin 2017 ging het project Gezondheid met een PLUS van start. Directeur Jan Joost Meijs van De Roerdomp: “In de supermarkt gaven we workshops over gezond koken. Verder verzorgden diëtisten voorlichtingssessies over gezond eten en minder zout eten. Ook is een speciale kortingskaart ontwikkeld voor gezonde producten. Die brachten we onder meer via Facebook onder de aandacht, samen met gezonde recepten. Tot slot hebben we klanten door middel van ‘nudging’ verleid om gezonde keuzes te maken.”

Uitkomsten

Zijn de uitkomsten succesvol? “Ja en nee”, zegt Meijs. “We zijn er nog niet in geslaagd de voedselvaardigheid te verbeteren, maar de gezondheidscentra en de supermarkt hebben wel veel geleerd. Dit jaar hopen we ons voordeel te doen met de geconstateerde verbeterpunten.”

Het RIVM adviseert, observeert en evalueert het project. “Het zou mooi zijn als het slaagt en als gezondheidsorganisaties en winkels elders in het land soortgelijke initiatieven nemen”,  zegt Mattijs Lambooij, wetenschappelijk onderzoeker Kwaliteit van Zorg en Gezondheidseconomie. Hij constateert dat het MKB en de zorg deels dezelfde belangen hebben. “Er is voldoende overlap in de ambities om gezond gedrag te stimuleren: beide willen bijvoorbeeld dat mensen meer groenten en fruit kopen.”

Voeding en leefstijl in opleiding Geneeskunde

Voeding en leefstijl komen vrijwel dagelijks aan bod in de huisartsenpraktijk. Toch is nog niet één procent van de curricula Geneeskunde gewijd aan voeding, leefstijl en motiverende gespreksvoering, constateerde Dianne van Dam-Nolen. Zij onderzocht dit ruim een jaar geleden als student geneeskunde in opdracht van het ministerie van VWS. Ze hield enquêtes onder bijna 900 coassistenten en 150 huisartsen die de voorliggende drie jaar hun opleiding hadden afgerond. Eén op de zeven respondenten vond zichzelf niet competent genoeg om een goed gesprek met de patiënt te voeren over voeding en leefstijl.

Auteur: Gerben Stolk

Download het volledige artikel hier: