Community Abonneren
×

Ontregel de farmacie

(Ont)regel de zorg én de farmacie! Erkenning VWS mooie stap, nu doorzettingsmacht gebruiken om écht zaken te veranderen. VvAA Napco

In het verminderen van de administratieve druk voor apothekers zijn al een paar succesjes geboekt, maar er moet nog heel veel gebeuren. Zowel de Nederlandse Apothekers Coöperatie (Napco) als VvAA, het collectief van 120.000 zorgverleners, zien hierin voor zichzelf duidelijke rollen weggelegd.

Eind maart ontving minister Bruno Bruins van VWS een lijst met 62 schrappunten in het kader van (Ont)Regel de zorg, een initiatief van VvAA en huisartsenactiecomité Het Roer Moet Om, gericht op het verminderen van de administratieve druk op de zorgaanbieders. Acht van die 62 punten hebben betrekking op apothekers. “Ook wij hebben met die administratieve lasten te maken”, zegt Miriam Stoks, zelf apotheker (Zuider Apotheek) en bestuurslid van VvAA. “Vooral het preferentiebeleid bezorgt apothekers heel veel regeldruk, net als medische noodzaak. En niet te vergeten de diversiteit in de beoordeling van de zorgverzekeraars.”

Weerbarstig

Administratieve druk in de zorg verminderen blijkt niet eenvoudig. “Zorgverzekeraars Nederland nam ooit het initiatief om met de branchepartijen een slag te maken”,vertelt Loes Schiere, bureaudirecteur van Napco. “Maar het is weerbarstige materie, het gaat om meer dan het afvinken van een lijstje met schrappunten. Neem bijvoorbeeld die medische noodzaak. Besloten werd dat huisartsen dit niet meer hoefden te melden, maar volgens hun contractuele afspraken moeten de apothekers er wel nog steeds op toetsen. Die moeten daarvoor toch weer bij de huisartsen te rade gaan, want ze worden financieel gekort als ze zich niet aan de afspraken houden. Je moet dus ook bekijken wat schrappen op één plaats betekent op een andere plaats.”

Successen

Hoewel er verschillende successen zijn geboekt, is het effect tot nu toe beperkt, vertelt Schiere. “De merkbaarheidsscan van VWS van 2017 maakt duidelijk dat het veld nog weinig merkt van de resultaten van de maatregelen die al zijn genomen. Bovendien komen er weer nieuwe dingen bij vanuit Europese wetgeving, zoals de falsified medicineswetgeving en de Algemene Verordening Gegevensbescherming. Daar moeten we ook oog voor hebben.”

Grote betrokkenheid VWS

Op 22 mei publiceerden ministers Hugo de Jonge en Bruno Bruins en staatssecretaris Paul Blokhuis de Kamerbrief (Ont)Regel de Zorg, waarmee zij de doelstellingen hiervan een officieel overheidsstempel geven. Een belangrijke stap in het proces, vinden zowel Schiere als Stoks. “We hebben als veldpartijen die betrokkenheid hard nodig. Ik hoop dat VWS nu de doorzettingsmacht gebruikt om zaken écht voor elkaar te krijgen.”

Auteurs: Frank van Wijck

Download het volledige artikel hier: