Community Abonneren
×

Huisarts Ronald Roothans stapt in legale wietteelt

Cannabis, alcohol en tabak moeten verspreid worden via speciaalzaken, zegt huisarts Ronald_Roothans. “Een zorgplicht is eigenlijk noodzakelijk.”

In 1980 zong de band Doe Maar over nederwiet; een mooie, groene, welriekende en nuttige plant. Achtendertig jaar later praat De Eerstelijns met huisarts Ronald Roothans uit Breda over deze wiet én het opzetten van een professionele wietkwekerij. Samen met advocaat Peter Schouten en SP-politicus Joep van Meel diende hij een manifest hierover in bij de overheid.

Al zijn hele werkend leven onderzoekt Ronald Roothans hoe hij de maatschappij en de zorg kan verbeteren. “Zie ik een mogelijkheid tot verbetering, dan wil ik dit niet tussen de vier muren van de spreekkamer houden, maar uitspreken. Zo is ook Project C ontstaan, over het cannabisbeleid”, zegt de huisarts.

Het huidige gedoogbeleid in Nederland staat ter discussie. Roothans: “De gebruiker mag cannabis halen in een shop, maar het niet vervoeren. Aanvoeren van cannabis is ook strafbaar. De shop is afhankelijk van illegale toeleveranciers. Het criminele circuit profiteert daarvan. Terwijl tabak en alcohol – die veel schadelijker zijn – vrij te verkrijgen zijn in supermarkten, brengt cannabis de gebruiker in een ‘schimmige’ situatie. Dat moet anders.”

Experiment

Begin 2017 werd de ‘Wet gesloten coffeeshopketen’ aangenomen in de Tweede Kamer. Deze beoogt de teelt en het gebruik van cannabis te reguleren en de kwaliteit en veiligheid van het product te verbeteren. Voorts worden door de werking van de wet de illegale praktijken rondom de productie en levering van cannabis afgebroken. Het praktisch uitwerken van het experiment kent vele uitdagingen. Maar die willen de drie heren wel aangaan. Roothans: “De overheid doelt in het experiment op een legale toeleverancier van cannabis. Oftewel, grote wietkwekerijen die coffeeshops voorzien. Prima idee, maar een goed beleid hierop is noodzakelijk. Met het manifest willen we hier vooraf op insteken.”

Zorgplicht

Cannabis – alsook alcohol en tabak – dienen niet in de supermarkt te liggen, maar verspreid te worden via speciaalzaken, zegt Roothans. “Een zorgplicht is eigenlijk noodzakelijk voor deze producten. Mensen moeten goed geïnformeerd worden. Cannabis is er in vele soorten. De verhoudingen zijn verschillend en daarmee ook het effect. Een etiket met productspecificatie is daarom nodig.”

Veilig en verantwoord voor zowel teelt als gebruik, daar pleiten de heren voor. Het bedrijfsplan van Roothans, Schouten en Van Meel meldt een productiefaciliteit van 12 ton cannabis per jaar. Het manifest ligt bij de landelijke commissie Knottnerus. Naar verwachting wijst de overheid begin 2019 zes tot tien gemeenten aan die met het vier jaar durende cannabisexperiment mogen meedoen.

Auteur: Betty Rombout

Download het volledige artikel hier: