Community Abonneren
×

Vitaal Vechtdal: regionaal netwerk zet bewoners aan tot betere leefstijl

Vitaal Vechtdal helpt bewoners gezonde keuzen te maken. Dit regionale netwerk van Overijsselse organisaties heeft onlangs een subsidie voor drie jaar gekregen van het ministerie van VWS.

Het is een vergoeding voor een deel van de samenwerkingskosten om een gezonde leefstijl bij burgers te bevorderen.

VWS wil met deze tegemoetkoming, de zogenoemde Preventiecoalitie, een structurele samenwerking aanwakkeren tussen zorgverzekeraar, gemeenten en netwerken zoals Vitaal Vechtdal. Zilveren Kruis heeft samen met Ommen, Hardenberg en Vitaal Vechtdal de aanvraag ingediend.

Zorgorganisaties, gemeenten, verenigingen en maatschappelijke instellingen, aangesloten in Vitaal Vechtdal, hebben sinds 2013 een beweging in gang gezet die bewoners stimuleert aan hun gezondheid en welzijn te werken. Ze leggen het accent op voorkomen dat je ziek wordt. Het is bijzonder: zoveel partijen die meedoen en samen werken aan een gezonde en vitale regio. Er is sprake van een publieke en private samenwerking en een sterke, lokale gemeenschap. Dat versterkt elkaar en het barst van de activiteiten.

Nieuwe tak van sport

Ko Scheele is wethouder in Ommen. Hij vertelt: “Eerste, tweede, nulde lijn, gemeenten en verzekeraars vormen hier al een aantal jaren een sterke combinatie. We richten ons op verbeteren, vernieuwen en versoberen. Vanuit het ziekenhuis zijn bedden naar de eerste lijn gegaan. Het medisch en sociaal domein zijn meer met elkaar verbonden. Zorg en welzijn kennen elkaar, het is klein en overzichtelijk. Dankzij de infrastuctuur verloopt het min of meer natuurlijk. Voor de gemeente is deze samenwerking wel een nieuwe tak van sport.”.

Huisarts Paul Habets: “Het ontbrak ons aan middelen om preventie goed op de kaart te zetten. Deze subsidie stelt ons in staat een groter aanbod te ontwikkelen om een gezonde leefstijl verder mogelijk te maken.”

Schoolkantines

Vitaal Vechtdal richt zich op de thema’s Bewegen, Roken, Alcohol, Voeding, Ontspanning en Welzijn (BRAVO). Bevordering van een gezonde leefstijl is een gezamenlijke aanpak die thuis, op school, bij sportverenigingen en op het werkt dient plaats te vinden. Scheele: “We proberen bijvoorbeeld mensen aantrekkelijke alternatieven aan te bieden in de sport- en schoolkantines.”

Habets: “Als je mensen kunt verleiden tot ongezonde keuzen, kun je volgens mij ook het omgekeerde doen.”

Auteur: Corina de Feijter

Download hier het hele artikel