Community Abonneren
×

Huisarts en drogist, een mooi paar?

Het drogistteam wordt getraind om vragen van klanten over zelfzorggeneesmiddelen te kunnen beantwoorden. De huisarts ziet ook graag dat ze die bij de drogist kopen, maar wil eveneens weten wat zijn patiënten dan gebruiken en hoe zij worden geïnformeerd. Een proeftuinproject moet duidelijk maken hoe arts en drogist elkaar kunnen versterken. Huisartsenpraktijken De Meidoorn, Marktplein […]

Het drogistteam wordt getraind om vragen van klanten over zelfzorggeneesmiddelen te kunnen beantwoorden. De huisarts ziet ook graag dat ze die bij de drogist kopen, maar wil eveneens weten wat zijn patiënten dan gebruiken en hoe zij worden geïnformeerd. Een proeftuinproject moet duidelijk maken hoe arts en drogist elkaar kunnen versterken.

Huisartsenpraktijken De Meidoorn, Marktplein en De Zegerij in Brummen participeren in de verkenningen. Het project, gefinancierd door Zilveren Kruis, wordt breed gedragen: het Nederlands Huisartsen Genootschap, Centraal Bureau Drogisterijbedrijven, College ter Beoordeling van Geneesmiddelen, de Consumentenbond, Patiëntenfederatie Nederland én het Instituut Verantwoord Medicijngebruik zijn erbij betrokken.

De brede aandacht heeft een goede reden. De overheid hoopt de zorgkosten te beperken door de consument meer eigen regie te geven over zijn gezondheid. In dit kader heeft ze onder andere een aantal zelfzorgmiddelen uit de vergoeding van de basisverzekering gehaald.

“We zien in de praktijk ook dat we steeds meer patiënten wijzen op de rol van de drogist voor zelfzorg”, zegt huisarts Marcel Kerkhoven uit Brummen. “Maar we hebben geen zicht op wat iemand bij de drogist te horen krijgt over medicatieveiligheid, terwijl we wel weten dat zelfzorgmiddelen interacties kunnen geven met de geneesmiddelen die wij voorschrijven.”

Wederzijdse onbekendheid

Een vorig jaar door het Instituut Verantwoord Medicijngebruik georganiseerde debatreeks voor huisartsen en drogisten maakte duidelijk dat er wederzijds veel onbekendheid is. Net zoals de huisartsen niet goed weten welke informatie iemand bij de drogist krijgt, weet het drogistteam niet altijd wanneer het naar de huisarts moet verwijzen.

Directeur Marten Hummel van het Centraal Bureau Drogisterijbedrijven: “Niet iedereen is even goed in staat tot zelfzorg. We weten dat mensen verkeerde keuzes kunnen maken. Omgekeerd weten we ook dat de huisarts veel vragen over kleine klachten krijgt waarop het drogistteam best antwoord kan geven.” Voldoende reden voor een proeftuin dus. “We willen onderzoeken hoe we de samenwerking tussen huisarts en drogist het best kunnen vormgeven, om ervoor te zorgen dat de juiste zorg op de juiste plek wordt gegeven”, zegt Hummel.

Download hier het hele artikel.