Preventie-abonnement op je gezondheid

Peter Joosten, biohacker PeterJoosten.net, verzorgt een inspirerende column over zorgtechnologie. Concreet: over quantified self, oftewel de meetbare mens. Een passage uit zijn column: “Zo vertelde Justin Lawler hoe hij zijn beginnende osteoporose op allerlei manieren meet. De Ierse programmeur kijkt hiervoor naar zijn voeding, de samenstelling van zijn darmflora, zijn trainingen, slaap en dichtheid van […]

Verder lezen? Hier kunt u inloggen.

Peter Joosten, biohacker PeterJoosten.net, verzorgt een inspirerende column over zorgtechnologie. Concreet: over quantified self, oftewel de meetbare mens.

Een passage uit zijn column: “Zo vertelde Justin Lawler hoe hij zijn beginnende osteoporose op allerlei manieren meet. De Ierse programmeur kijkt hiervoor naar zijn voeding, de samenstelling van zijn darmflora, zijn trainingen, slaap en dichtheid van de botten. Op een methodische manier zoekt hij uit hoe hij meer grip kan krijgen op zijn gezondheid. Op het podium zag ik zijn vastberadenheid en actiebereidheid om alles te doen om de kwaliteit van leven te verbeteren. Justin was ook realistisch. Ik verwacht niet dat mijn arts al die gegevens bijhoudt. Maar met de mogelijkheden die we nu hebben, wil ik dat toch zeker zelf doen.”

Dat is de situatie waar de gezondheidszorg zich snel naartoe beweegt, aldus Joosten “Steeds meer patiënten willen controle over hun eigen gezondheid. Ze richten zich op preventie in plaats van genezen en gebruiken daar nieuwe technologie voor. Deze ontwikkeling is de grote technologiebedrijven natuurlijk niet ontgaan. Google, Amazon, Apple en andere bedrijven proberen consumenten te verleiden om met hun apparatuur te meten, dan wel om alle gezondheidsdata op hun platformen te bundelen. Zij beloven op basis van die datasets, met behulp van kunstmatige intelligentie, ‘gezondheidszorg op maat’ aan te bieden. In een tijd waarin we een abonnement hebben op muziek (Spotify) en televisie (Netflix), is de volgende stap wellicht een preventie-abonnement op je gezondheid.”

Auteur: Peter Joosten

Download hier de hele column.