Community Abonneren
×

Regionale samenwerking bij zorg kwetsbare ouderen

Dat netwerkzorg juist voor kwetsbare ouderen belangrijk is, daarover is intussen iedereen het eens. De vraag is: hoe krijg je het van de grond? ZonMw organiseerde een conferentie over dit thema. “Uiteindelijk gaat het om vertrouwen.” Kwetsbare, thuiswonende ouderen hebben vaak een waaier aan professionals om zich heen: wijkverpleegkundigen, casemanagers, ergotherapeuten, POH’s, huisartsen, begeleiders en […]

Dat netwerkzorg juist voor kwetsbare ouderen belangrijk is, daarover is intussen iedereen het eens. De vraag is: hoe krijg je het van de grond? ZonMw organiseerde een conferentie over dit thema. “Uiteindelijk gaat het om vertrouwen.”

Kwetsbare, thuiswonende ouderen hebben vaak een waaier aan professionals om zich heen: wijkverpleegkundigen, casemanagers, ergotherapeuten, POH’s, huisartsen, begeleiders en wijkcoaches. Dat leidt ertoe dat niet alleen ouderen, maar ook zorgverleners soms niet meer weten wie bij een cliënt betrokken is. De oplossing heet netwerkzorg, oftewel professionals die binnen een regionale samenwerking hun zorg op elkaar afstemmen.

Tijdens de ZonMw-conferentie Netwerkzorg voor kwetsbare ouderen in maart waren er dan ook vertegenwoordigers aanwezig uit alle sectoren: onderzoekers, beleidsmedewerkers, gemeentebestuurders, zorgorganisaties en zorgverzekeraars.

Leer elkaar kennen

Over de vraag hoe je netwerkzorg succesvol aanpakt, werd binnen het Radboudumc-project DementieNet veel kennis opgedaan. In vijf jaar tijd startten dertig lokale zorgnetwerken. Onderdeel van het project is het trainen van lokale trekkers in leiderschap.

Een van de succesfactoren, vertelden de betrokkenen tijdens de conferentie, is het elkaar leren kennen. Waar zorgverleners van verschillende zorgorganisaties elkaar aanvankelijk als concurrenten zien, worden zij in de loop der tijd steeds meer collega’s. “Omdat het niet meevalt om de drukbezette zorgverleners bij elkaar te krijgen, kunnen trekkers het best beginnen vanuit individuele casussen”, zegt huisarts Marieke Perry (Radboudumc), als senior onderzoeker verbonden aan DementieNet. “Samenwerken begint met inzoomen op één cliënt, en van daaruit samen kijken wat beter kan. Begin klein, met de praktijk van alledag.”

Vertrouwen

Een ander voorbeeldproject is Samen14, waarin zorgverzekeraar Menzis samenwerkt met GGD Twente en veertien Twentse gemeenten. Het afstemmingsproces nam enkele jaren in beslag. Vertrouwen is het sleutelwoord, vertelt regiosecretaris Elise Hol. “Dat is niet in één dag geregeld, maar uiteindelijk beseffen bestuurders en beleidsmakers dat ze allebei belang hebben bij samenwerking. Als de één aan een knop draait, voelt de ander dat ook.”

Het verslag van de ZonMw-conferentie Netwerkzorg voor kwetsbare ouderen is te lezen op de website van www.zonmw.nl/netwerkzorg’.

Auteur: Annette Wiesman
Foto: Sannaz Moghaddam

Artikel in samenwerking met ZonMw.

Download hier het hele artikel.