Community Abonneren
×

De paarse krokodil: ervaringen van een fysiotherapeut

Welke onnodige bureaucratie ervaar je? En wat zijn oplossingsrichtingen om vorm te geven aan een duurzame, toekomstbestendige verantwoording over geleverde zorg en resultaten? In elk nummer van De Eerstelijns schrijft een zorgprofessional hierover. Ditmaal: Joost Magermans, fysio- en manueel therapeut en eigenaar FysioVoorne in Oostvoorne. Ik beleefde in het voorjaar een déjà vu. Alsof ik […]

Welke onnodige bureaucratie ervaar je? En wat zijn oplossingsrichtingen om vorm te geven aan een duurzame, toekomstbestendige verantwoording over geleverde zorg en resultaten? In elk nummer van De Eerstelijns schrijft een zorgprofessional hierover. Ditmaal: Joost Magermans, fysio- en manueel therapeut en eigenaar FysioVoorne in Oostvoorne.

Ik beleefde in het voorjaar een déjà vu. Alsof ik tien jaar terug in de tijd was. Na overleg met vertegenwoordigers van de betreffende beroepsgroepen, bracht de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) de monitor paramedische zorg uit. Een belangrijke aanleiding is de al jaren durende discussie om de kosten voor fysiotherapie, oefentherapie, ergotherapie, diëtetiek en logopedie beheersbaar te houden.

En ja hoor, daar las ik het, zoals ik het al zo vaak had gelezen: een oproep aan de sector om zelf met kwaliteitsindicatoren te komen die inzichtelijk maken wat de kwaliteit van de zorg is voor de patiënt. Oftewel: paramedici, zoek zelf uit wat kwaliteit is. Naar mijn mening is dit onmogelijk en is er geen eenduidige definitie van kwaliteit. Iedere patiënt heeft zijn specifieke kenmerken, verwachtingen en context.

Langer thuis wonen

Paramedische zorg – waaraan minder geld wordt uitgegeven dan aan ziekenhuis- of huisartsenzorg – levert juist geld op. Fysiotherapeuten dragen eraan bij dat mensen met een ongemak weer eerder aan het werk gaan of sowieso nog kunnen werken. Wij helpen ook de brede maatschappelijke ambitie te verwezenlijken dat zoveel mogelijk mensen langer thuis blijven wonen. Dat fysiotherapie geld oplevert, is allang onderzocht door onze beroepsgroep, en deze roept al jaren op tot tariefreparatie.

Vertrouwen

De NZa legt de bal neer bij de paramedici. Ik zou juist zo graag zien dat we samen kwaliteitsdoelen formuleren en dat zorgautoriteiten en -verzekeraars erop vertrouwen dat de zorgaanbieders helpen deze te bereiken. Laat zorgprofessionals zoals ik nu gewoon doen waar we goed in zijn: zinnige zorg leveren waar mensen blij van worden. En schrap zoveel mogelijk regels die er niet toe doen.

Auteur: Joost Magermans,

fysio- en manueel therapeut en eigenaar FysioVoorne in Oostvoorne

Lees hier het hele artikel.