Manon van Leeuwen ambassadeur huisartsen Green Deal

Ritjes met de auto, medicijnresten in het riool, producten voor eenmalig gebruik. De gezondheidszorg is er om goed te doen, maar geldt ook als een grote vervuiler. Huisartsenpraktijken en -organisaties evenzeer. Dat kan anders, vertelt Manon van Leeuwen. De directeur van Huisartsen Eemland, de regionale huisartsenorganisatie die de huisartsen in de regio Eemland faciliteert, werd […]

Ritjes met de auto, medicijnresten in het riool, producten voor eenmalig gebruik. De gezondheidszorg is er om goed te doen, maar geldt ook als een grote vervuiler. Huisartsenpraktijken en -organisaties evenzeer. Dat kan anders, vertelt Manon van Leeuwen.

De directeur van Huisartsen Eemland, de regionale huisartsenorganisatie die de huisartsen in de regio Eemland faciliteert, werd eind vorig jaar door het ministerie van VWS benoemd tot Ambassadeur Green Deal Zorg voor huisartsen.

Zij vertelt: “Binnen de Green Deal ‘Duurzame zorg voor een gezonde toekomst’ streven het NHG, de LHV en ik als ambassadeur naar de ontwikkeling van een product dat huisartsenorganisaties en -praktijken handvatten biedt bij verduurzaming. Want hoe pak je dit nu aan? Waar doe je wel en niet goed aan? We willen tips & tricks geven.

Partijen die zich aansluiten bij de Green Deal, hebben onder meer als speerpunt dat minder medicijnresten in het afvalwater belanden. Verder committeren ze zich aan een CO2-reductie van 49% in 2030. In dat opzicht hebben zorgverleners ook een voorbeeldfunctie. Een huisarts die op zijn fiets naar het werk gaat, is gezond bezig, voorkomt CO2-uitstoot én laat aan mensen in de omgeving zien hoe het ook kan.

Gezonde leefomgeving

Een andere ambitie binnen de Green Deal is een gezonde leefomgeving voor patiënt, cliënt en zorgmedewerkers. Het is bekend dat bijvoorbeeld planten in de wachtkamer een positieve invloed hebben op patiënten. Of een groen uitzicht vanuit het ziekenhuisbed.

En verder streven we naar circulair werken: probeer zoveel mogelijk producten te gebruiken waarvan je weet dat ze kunnen worden gerecycled. Denk bijvoorbeeld aan disposables die zijn gemaakt van biologisch afval. Het schuilt vaak in kleine dingen. Nu zie je bijvoorbeeld vaak dat gesteriliseerd materiaal is in-geseald in een verpakking met plastic en papier aan elkaar. In de drukte van het werk worden plastic en papier niet van elkaar gescheiden en komen ze in dezelfde afvalbak terecht. Op dat soort dingen kun je letten.

Niet naar Curaçao

Regelmatig spreek ik professionals uit de eerste lijn die verantwoorde besluiten nemen. Zo vertelde een huisarts me onlangs te hebben bedankt voor een nascholing op Curaçao. Ze zei: Waar slaat het op om hiervoor naar de andere kant van de oceaan te vliegen en veel CO2 uit te stoten?

Auteur: Gerben Stolk

Lees hier het hele artikel.