Zorg verlenen in plaats van productie draaien

De werkdruk en het personeelstekort in de eerstelijnszorg nemen toe. Duurzame inzetbaarheid van professionals is dan ook een speerpunt binnen de Cao Huisartsenzorg. Via het project ‘Anders Werken’ geeft de Huisartsenpost Maastricht en Heuvelland het goede voorbeeld. Wat de HAP Maastricht en Heuvelland deed? Onder leiding van huisarts Vincent Zwietering – tevens huisartsopleider – begon […]

De werkdruk en het personeelstekort in de eerstelijnszorg nemen toe. Duurzame inzetbaarheid van professionals is dan ook een speerpunt binnen de Cao Huisartsenzorg. Via het project ‘Anders Werken’ geeft de Huisartsenpost Maastricht en Heuvelland het goede voorbeeld.

Wat de HAP Maastricht en Heuvelland deed? Onder leiding van huisarts Vincent Zwietering – tevens huisartsopleider – begon in 2016 de werkgroep ‘Anders Werken’, met in totaal drie huisartsen en twee teamleidsters. Hun doelen: minder lange wachttijden, minder ervaren werkdruk, meer werkplezier, zorg verlenen in plaats van productie draaien en hogere kwaliteit van zorg.

“Duurzame inzetbaarheid of mensen behouden, was toen geen doel”, zegt meewerkend teamleidster en triagist Anneke Witjes-te Nijenhuis. “Al is dat in de huidige tijd natuurlijk wel een prettig neveneffect.”

Praktische werkaanpassingen

Analyses over onder meer werkdruk, piekbelasting en urgente zorg leidden tot praktische werkaanpassingen. “Het goede is dat deze echt lokaal zijn bedacht door de mensen in het veld”, vindt Zwietering.” In de afgelopen twee jaar tijd is de methode ‘Anders Werken’ stapsgewijs doorgevoerd.

Wat dit zoal inhoudt? Witjes-te Nijenhuis: “Het was duidelijk dat de volle wachtkamer tot de meeste stress leidde. Hoe los je dat op? Heel simpel: door onder meer extra behandelkamers en één extra fulltime assistent. Begin 2018 zijn we uitgebreid van één naar drie behandelkamers. Een van deze  behandelkamers wordt permanent bemand door een behandelkamerassistent (BAS).”

Ze vervolgt: “Voorheen moest de huisarts de triagist achter de balie vandaan plukken als er hulp nodig was. Nu zorgen de BAS en behandelkamerhuisarts (BkA) echt als duo voor urgente patiënten. In de spreekkamer zijn in principe geen behandelingen.”

Betere doorstroom

Andere belangrijke aanpassing is het werken met twee agenda’s: een voor de spreekkamers en een voor de behandelkamers. Dienstdoende huisartsen hebben duidelijke, afgebakende taken. Zo werken op de HAP een behandelkamerkamerarts, visitearts en één of meer spreekkamerartsen.

Deze werkwijze heeft grote voordelen, ervaren zowel triagisten als huisartsen. “Dankzij de extra kamers en assistent kunnen we mensen die spoedhulp nodig hebben – denk aan pijn op de borst, een druppende snijwond – nu sneller uit de wachtkamer halen. Ik durf nu al te zeggen dat de wachtkamer minder vol is”, zegt Witjes-te Nijenhuis. “Dat zie ik met eigen ogen en ik lees het terug in verslagen. Een heerlijk gevoel.”

Auteur: Ingrid Beckers

Lees hier het hele artikel.