Beeldbellen en chatten met psycholoog

Online-ggz heeft de toekomst: de patiënt in de woon- in plaats van de wachtkamer. Zilveren Kruis heeft daarom de handen ineengeslagen met drie aanbieders. De beoogde voordelen: meer regie bij de patiënt, geen wachttijden en uiteindelijk lagere kosten. Een ex-patiënt: “Op het moment dat je over heel moeilijke dingen praat, ben je in je meest veilige omgeving.”

Verder lezen? Hier kunt u inloggen.

Eén op de tien patiënten met geestelijke gezondheidsklachten wordt in 2021 volledig online behandeld. Dat verwacht zorginhoudelijk adviseur ggz Peter van Zuidam van Zilveren Kruis. De zorgverzekeraar draait sinds begin dit jaar een project met drie aanbieders. De beoogde voordelen: meer regie bij de patiënt, geen wachttijden en uiteindelijk lagere kosten.

Een gz-psycholoog die Nederlandse cliënten behandelt vanachter haar laptop in Boston, Amerika. Een collega die bij wijze van proef besloot therapiegesprekken te voeren op zondagen en die vanaf het eerste moment kon rekenen op enorme animo onder patiënten.

Welkom in de wereld van onlinezorg, welkom in een setting die blijft groeien in de toekomst.

Zilveren Kruis herkent de mogelijkheden. De zorgverzekeraar heeft de handen ineengeslagen met drie aanbieders van online-ggz: HSK Online/Interapy, MentaalBeter en DiSofa, onderdeel van GGZ Noord-Holland-Noord.

Van wacht- naar woonkamer

Aan het initiatief liggen drie ontwikkelingen ten grondslag. Eén: de wachttijden voor bepaalde aandoeningen in de ggz overschrijden al langere tijd de Treeknormen. Twee: de kosten voor ggz stijgen nog steeds. Dit moet worden tegengegaan om de zorg betaalbaar en toegankelijk te houden. En drie: er zijn niet altijd voldoende deskundige zorgverleners om te voldoen aan de behoeften van de patiënt. Een belangrijk uitgangspunt van het project: de behandeling moet van wacht- naar woonkamer.

Filmpje

In een filmpje, dat onder meer is te zien op YouTube , vertelt een ex-patiënt van DiSofa, enthousiast over haar ervaringen met online psychologische hulp: “Je bent thuis. Dus op het moment dat je over heel moeilijke dingen praat, ben je in je meest veilige omgeving. Zodra je dat hebt gehad, hoef je niet meer naar huis te rijden, je hoeft niet meer met natte ogen in het openbaar vervoer te zitten. Je kan je laptop dichtklappen, een kopje thee maken en op de bank gaan zitten. Of daar zit je zelfs al.”

Auteur: Gerben Stolk