Community Abonneren
×

‘Meer armslag diëtist door samenwerking met huisartspraktijk’

Wat is jouw meest urgente agendapunt voor de eerstelijns gezondheidszorg als je na de zomervakantie weer aan het werk gaat, diëtist Janet Noome?

“Samenwerking, en ik zal uitleggen waarom. Mijn agenda staat vol met afspraken, maar die worden nogal eens afgezegd als mensen beseffen dat eerstelijns diëtetiek voor volwassenen volledig onder het eigen risico valt. Van collega’s hoor ik hetzelfde, dat eigen risico hakt erin voor veel mensen. En drie uur vergoeding per jaar uit de basisverzekering voor een heel traject is enorm weinig. Denk aan probleemanalyse, voedingsadvies, praktische invulling, valkuilen bij leefstijlveranderingen, et cetera. Het is woekeren met de tijd en dan is het ontzettend jammer om te moeten toezien dat mensen afhaken op het moment dat het net wat begint op te leveren. Die maximering van drie uur is een politiek besluit waar we maar niet doorheen kunnen breken. Triest, want het is natuurlijk een onmogelijke opgave om in drie uur tijd naast de begeleiding van de cliënt de meerwaarde van een gezonde leefstijl aan te tonen. Daar krijgen we zo niet de gelegenheid voor en dat is enorm frustrerend.

Het is daarom zaak om onze kennis over wat we wél kunnen bereiken te bundelen en daarmee gezamenlijk naar buiten treden. Hier in Drenthe doen we dit al. We verzorgen scholing op huisartspraktijkniveau specifiek voor type II diabetes, omdat dit zo dramatisch toeneemt. Hierbij werken huisarts, praktijkondersteuner en diëtist nauw samen. Niet door de patiënt te zeggen “U moet” maar door uit te dragen “Het kan ook zo”. Nu we dat gezamenlijk doen, onder de vlag van ketenzorg diabetes, valt het eigen risico voor bezoek aan de diëtist weg voor de patiënt. Dat geeft onze beroepsgroep meer armslag om de meerwaarde voor de cliënten en de kosteneffectiviteit van voedingsinterventies te bewijzen.” 

Janet Noome