Overal in de keten dezelfde inhalatie-instructies voor longpatiënt

Gebrekkige samenwerking tussen zorgverleners. Onvoldoende tijd nemen voor de patiënt. Het gaat nog te vaak mis bij de instructie van inhalatietechnieken aan mensen met een longziekte. Op Goeree-Overflakkee besloten ze het anders aan te pakken. Een aantal zorgverleners nam het initiatief tot één gezamenlijke benadering: Paul de Vries, huisarts in Stellendam en kaderhuisarts Astma COPD […]

Gebrekkige samenwerking tussen zorgverleners. Onvoldoende tijd nemen voor de patiënt. Het gaat nog te vaak mis bij de instructie van inhalatietechnieken aan mensen met een longziekte. Op Goeree-Overflakkee besloten ze het anders aan te pakken.

Een aantal zorgverleners nam het initiatief tot één gezamenlijke benadering: Paul de Vries, huisarts in Stellendam en kaderhuisarts Astma COPD van Zorggroep Haringvliet, Jacobine Herbrink, longarts bij het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis in Dirksland, en Boudewijn van den Aarsen, apotheker in Dirksland. Dit jaar ging het project van start, na een geslaagde eerste pilot.

De Vries: “Zeven op de tien patiënten met een longziekte die inhalatiemedicatie gebruiken, inhaleren verkeerd. Ze ademen niet uit voor de eerste inhalatie, ze ademen in met te veel kracht of ze nemen te weinig tijd voor een goede inademing. Dat betekent dat het geneesmiddel dat we voorschrijven, niet goed bij de patiënt binnenkomt. Terwijl patiënten anderzijds wél veel bijwerkingen van de medicijnen kunnen hebben. En we praten over dure medicatie. Jaarlijks geven we in Nederland zo’n 500 miljoen euro uit aan inhalatiemedicatie.”

Herbrink: “Dat moest anders, vonden we op Goeree-Overflakkee. We willen dat de hele zorgketen op ons eiland – de huisarts, apotheker, longarts, longverpleegkundige, praktijkondersteuner – dezelfde taal spreekt en op dezelfde wijze handelt. Dat was bij ons voorheen een van de redenen voor het slechte inhalatiemanagement. Iedere zorgverlener gaf op zijn eigen manier de inhalatie-instructies, samenwerking ontbrak.”

Geschoold

De Vries: “Met ons project ‘Samenwerking rondom longmedicatie Goeree-Overflakkee’ doen we dat nu anders. We hebben gekozen voor een eenduidige werkwijze, waarbij iedere zorgverlener op dezelfde manier de instructie geeft aan de patiënt. De betrokken zorgverleners zijn daarvoor ook allemaal geschoold door longverpleegkundige Margriet Zaagman van de Stichting Inhalatie Medicatie Scholing (IMIS).”

Hij vervolgt: “De kern van onze nieuwe werkwijze bestaat uit vier vaste instructiemomenten: een eerste instructie bij de apotheker, een tweede twee weken later bij de praktijkondersteuner of longverpleegkundige, de derde instructie opnieuw bij de apotheker, en de laatste instructie, na zes tot acht maanden, opnieuw bij de praktijkondersteuner of longverpleegkundige, afhankelijk of de instructie plaatsvindt in de huisartsenpraktijk of het ziekenhuis.”

Juiste techniek eigen maken

Van den Aarsen: “Belangrijk daarbij is dat we allemaal dezelfde uitgebreide instructie geven en dat deze op de patiënten is afgestemd. Op die manier maken ze zich geleidelijk de juiste inhalatietechniek eigen.”

Auteur: Michel van Dijk

Lees hier het hele artikel.