Community Abonneren
×

‘Regionale context leidend voor contractering huisartsenzorg’

Wat is jouw meest urgente agendapunt voor de eerstelijns gezondheidszorg als je na de zomervakantie weer aan het werk gaat, beleidsontwikkelaar zorginkoop bij Zilveren Kruis Mirjam Vos-de Soet?

“In de periode na de zomervakantie is vanuit mijn perspectief de zorginkoop voor de huisartsenzorg het onderwerp met de hoogste prioriteit. Die inkoop heeft voor ons dit jaar een andere focus dan in voorgaande jaren. We geven hier niet meer volledig landelijk invulling aan, maar maken de regionale context leidend voor de contractering. Een belangrijke verschuiving, want de ene regio heeft veel meer te maken met het arbeidsmarktvraagstuk en de andere juist weer met bijvoorbeeld de ggz of de vergrijzing. Daarin gaan we daarom onderscheid maken, en dit doen we in samenspraak met de georganiseerde en de individuele huisartsen in de regio’s. Dit hebben we afgestemd met de Landelijke Huisartsen Vereniging en die staat hier ook achter.

Samenwerken is natuurlijk niet iets waarmee we tot na de zomer wachten. We doen dit al geruime tijd met ons O+I-beleid en we doen het ook door individuele huisartsen te bezoeken. Dit laatste doen we om een beeld te krijgen van wat er op praktijkniveau speelt. Recent heb ik bijvoorbeeld een regiogesprek gehad in Apeldoorn en heb ik een ochtend meegekeken bij een huisartspraktijk in Utrecht. Op het niveau van individuele huisartsen contractafspraken maken is onmogelijk, maar als we weten wat er speelt, kunnen we wel regionaal en landelijk aansluiten bij wat nodig is. Deze aanpak wordt ook gewaardeerd merk ik, onze relatie tot de huisartsen is echt aan het veranderen. We zijn in een meer constructieve energie gekomen, de LHV en InEen erkennen dat ook.”

Mirjam Vos – de Soet