Reumatoloog naar de huisarts

Voor het eerst zien in Nederland een huisarts en reumatoloog samen patiënten tijdens het spreekuur. In Zeeland wordt geëxperimenteerd met een zogenaamd ‘meekijkconsult’ waarmee een bezoek aan het ziekenhuis kan worden voorkomen. De eerste reacties van patiënten, reumatologen en huisartsen zijn positief. Stel, een patiënt heeft fibromyalgie, artrose of diffuse gewrichtsklachten bij hypermobiliteit. Een huisarts […]

Voor het eerst zien in Nederland een huisarts en reumatoloog samen patiënten tijdens het spreekuur. In Zeeland wordt geëxperimenteerd met een zogenaamd ‘meekijkconsult’ waarmee een bezoek aan het ziekenhuis kan worden voorkomen. De eerste reacties van patiënten, reumatologen en huisartsen zijn positief.

Stel, een patiënt heeft fibromyalgie, artrose of diffuse gewrichtsklachten bij hypermobiliteit. Een huisarts weet soms niet goed wat hij aan moet met zo’n ‘twijfelgeval’. Verwijzen naar een specialist in het ziekenhuis? Maar dat kan zo belastend zijn voor de patiënt. De huisarts wil dat bovendien zelf liever ook niet.

In Zeeland kunnen huisartsen dergelijke patiënten sinds kort inplannen voor een speciale middag waarop samen met een reumatoloog spreekuur wordt gehouden. Dat betekent dat de patiënt tegenover twee artsen komt te zitten, die samen met hem of haar spreken en allebei lichamelijk onderzoek doen.

De huisarts kent de patiënt als het goed is door en door. De reumatoloog kent het dossier en brengt zijn of haar specialistische kennis in. Zij bespreken samen de diagnose én of de patiënt moet worden verwezen naar het ziekenhuis, maar meestal is dat laatste juist niet nodig. Met ondersteuning van de reumatoloog kan de huisarts de patiënt vaak zelf goed behandelen.

Groot voordeel

Meer zorg dichtbij, minder bezoeken aan het ziekenhuis. Dat is de filosofie achter het experiment dat eerstelijnsorganisatie PeriScaldes – ontstaan uit de fusie van drie Zeeuwse zorggroepen – heeft opgezet met Reumazorg Zuid West Nederland.

Begin dit jaar zijn de eerste meekijkconsulten van start gegaan. “Het is een groot voordeel voor patiënten als we ze niet hoeven te verwijzen naar de tweede lijn”, zegt Angelique Tirion, huisarts bij Praktijk SenS in Goes. “Een ziekenhuisbezoek is bijvoorbeeld best lastig vanuit verder gelegen Zeeuwse dorpen, zeker als je gewrichtsklachten hebt en moeilijk ter been bent.”

Leren van elkaar

Bijkomend voordeel is: de huisarts en de reumatoloog leren al samenwerkend veel van elkaar. “Dan kan het gaan om praktische tips, zoals het opvragen van bloedwaardes die je normaal nooit doet”, aldus Tirion. “Of om meer kennis van zeldzamere ziektebeelden zoals de ziekte van Bechterew.”

Ward Vercoutere is reumatoloog bij Reumazorg Zuid West Nederland. Hij zegt: “Als reumatoloog kijk je vooral medisch. Ik leer nu veel van het psychosociale aspect van het werk van een huisarts en hoe je dingen soms praktisch kan oplossen.”

Auteur: Leendert Douma

Lees hier het hele artikel.