Community Abonneren
×

‘Uitstroom verpleegkundigen voorkomen met goed werkgeverschap’

Wat is jouw meest urgente agendapunt voor de eerstelijns gezondheidszorg als je na de zomervakantie weer aan het werk gaat, verpleegkundige Tommie Niessen?

“De uitstroom in mijn beroepsgroep. Het aantal mensen dat kiest voor een baan in de zorg neemt toe, ook van zij-instromers, maar er wordt onvoldoende gekeken naar de wensen en vragen van de mensen die al in de zorg werken. Ik merk bij sommige collega’s dat ze verzuurd raken, er is gemopper. De zorg is ook best een stugge sector. Toen ik nog in loondienst werkte, moest ik in januari al mijn vakantiedagen voor het hele jaar inplannen. Ik wist nog niet eens wat ik die avond ging eten. Werken als zzp’er maakt je flexibeler en ik snap ook dat steeds meer collega’s het doen, net als ik. Maar het maakt de planning er niet makkelijker op. De nieuwe Wet BIG II vergroot alleen maar de ontevredenheid onder verpleegkundigen, er wordt een verkeerde lijn getrokken om als regieverpleegkundige te kunnen werken.

Goed werkgeverschap is belangrijk. Kijk naar Toyota, dat zegt: ‘Wij bouwen mensen voordat we auto’s bouwen’. Dat zegt iets over de arbeidscultuur bij dat bedrijf, en die zou ook in de zorg zo moeten zijn. Als je er bewust voor kiest om iets voor mensen te betekenen, moet je ze ook de ruimte geven om dat te doen. Dat zie ik nu onvoldoende en ik zie ook de gevolgen. Als in de wijkzorg – waarin ik werk – twee mensen uitvallen, merk je direct hoe fragiel een team is. Tegelijkertijd moeten we elkaar trouwens geen negativiteit aanpraten. Blijf een beetje positief je werk, het is zo mooi.”

Tommie Niessen