Dossier ‘Wat werkt’ over gecombineerde leefstijlinterventie online

Op www.loketgezondleven.nl is het dossier Wat werkt gepubliceerd. Dit dossier biedt praktische informatie over gecombineerde leefstijlinterventies voor de behandeling van overgewicht bij volwassenen. In dit dossier zet het RIVM belangrijke feiten en werkzame elementen van de gecombineerde leefstijlinterventie op een rij. Ook biedt het gemeenten, zorgprofessionals en zorginkopers handvatten hoe deze preventieve aanpak efficiënt en […]

Op www.loketgezondleven.nl is het dossier Wat werkt gepubliceerd. Dit dossier biedt praktische informatie over gecombineerde leefstijlinterventies voor de behandeling van overgewicht bij volwassenen. In dit dossier zet het RIVM belangrijke feiten en werkzame elementen van de gecombineerde leefstijlinterventie op een rij. Ook biedt het gemeenten, zorgprofessionals en zorginkopers handvatten hoe deze preventieve aanpak efficiënt en laagdrempelig te organiseren.

De publicatie ligt in het verlengde van het besluit van de overheid om sinds 1 januari 2019 de gecombineerde leefstijlinterventie onder de basisverzekering te laten vallen. Op dit moment voldoen Beweegkuur, Coaching op Leefstijl (CooL) en SLIMMER aan de voorwaarden voor vergoeding. Maar niet in elke regio is al een gecombineerde leefstijlinterventie gestart. Ook worden patiënten nog maar beperkt doorverwezen. Bij gemeenten en (zorg)professionals bestaan vragen over wat de interventie inhoudt en hoe partijen er lokaal mee aan de slag kunnen gaan.

Het Wat werkt dossier beantwoordt de relevante vragen op dit gebied, zoals: wat is precies een gecombineerde leefstijlinterventie en hoe zorg je voor goede samenwerking tussen zorgaanbieder, huisarts en het sport- en beweegaanbieders rond deze interventie. Ook bevat het dossier cijfers over overgewicht bij volwassenen: de helft van de volwassenen in Nederland heeft overgewicht en vijftien procent ernstig overgewicht (obesitas). Voor 3,5 miljoen Nederlanders brengt dit gewichtsgerelateerde risico’s met zich mee, zoals type II diabetes, artrose en slaapapneu.

Het dossier beschrijft wat professionals in de gemeente concreet kunnen doen voor een goede doorstroom naar het sport- en beweegaanbod. Om het gewichtsverlies te behouden is het nodig dat deelnemers voldoende gaan bewegen. Het belang om de doorstroom hier naartoe te stimuleren is groot, want in tegenstelling tot de gecombineerde leefstijlinterventies wordt begeleiding bij gezond bewegen niet vergoed uit de basisverzekering.